17. veljača 2017.

Dugoočekivani IPO Snapa ispod očekivanja

Snapchat, koji je nedavno promijenio ime u Snap Inc. vlasnik je popularne aplikacije za dopisivanje. Procijenjena mu je vrijednost u Inicijalnoj javnoj ponudi  (IPO) između između 16.2 i 18.5 milijardi dolara što je znatno ispod očekivanja, piše Fortune.

Zahtjev za ponudu dionica je podnesen u veljači a procjene su tada sezale do iznosa od 20 do 25 milijardi dolara, čime bi Snap postao druga tehnološka kompanija prema inicijalnoj valuaciji, odmah iza Facebooka.

Tvrtka će ponuditi 200 milijuna dionica klase A u cjenovnom razredu od 14 do 16 dolara po dionici. Dioničari će prodati 55 milijuna dionica, a ostatak kompanija.  Očekivana dobit od oko 2.1 milijarde dolara namijenjena je daljnjim ulaganjima i širenju poslovanja.

Snap je počeo kao aplikacija za dijeljenje fotografija i videozapisa koji brzo nestaju s telefona korisnika, a danas se pretvorila u medijsku platformu u čijem su portfelju kamere. Kompanija većinu prihoda generira oglašavanjem u igri dominacije s drugim internetskim divovima.