Aktualno
StoryEditor

Duhanska industrija danas povlači proizvode s aromom i pakiranja bez slikovnih upozorenja

20. Svibanj 2017.

Duhanska industrija u Hrvatskoj suočava se s pooštrenim restrikcijama novog Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Od danas je na snagu stupila zabrana prodaje cigareta s aromama, kao i pakiranja duhanskih proizvoda bez slikovnog upozorenja o štetnosti pušenja, a e-cigarete izjednačene su s običnima.

Nakon lokalnih izbora najavljen je i rast trošarina zbog kojih u duhanskoj industriji očekuju poskupljenja od jedne kune po kutiji cigareta.

Zakonom je propisano da 65% prednjeg i stražnjeg dijela pakiranja cigareta i duhana za motanje prekriva jedna od 42 šokantne fotografije o posljedicama pušenja. Umjesto oznake o tome koliko sadrže katrana, nikotina i ugljikova monoksida, proizvođači duhanskih proizvoda na pakiranjima moraju istaknuti informativnu obavijest da ‘duhanski dim sadržava preko 70 tvari koje dokazano uzrokuju rak‘ kako se pušači ne bi zavaravali da su neki proizvodi manje rizični za zdravlje.

Od danas na tržištu više neće biti dostupne light, mild ni slim cigarete, kao ni one s aromama. Ipak, cigarete s aromama čiji je udio na tržištu EU veći od 3 posto, zadržat će se u prodaji do 20. svibnja 2020. Ukidanjem tankih cigareta, standardizira se i oblik kutije, a pakiranja koja sadrže manje od 20 cigareta, kao i metalne kutijice su zabranjeni. Prekrše li proizvođači neki od ovih zahtjeva riskiraju kazne od 70 000 do 150 000 kuna.

U TDR-u su troškove prilagodbi dizajna, ambalaže i proizvodnih alata u tvornici procijenili na 10 milijuna eura.

Prema novim pravilima, pušači e-cigareta, neovisno o tome imaju li nikotinsko punjenje ili ne, više neće smjeti zapaliti u zatvorenim javnim prostorima s obzirom na to da je Hrvatska odlučila izjednačiti e-cigarete s običnima.

>>> Povjerenik EK Andruikaitis pohvalio hrvatsku nacionalnu kuhinju, ali nas i pokudio zbog prevelikog broja pušača

Tijekom svog posjeta Hrvatskoj, povjerenik EK za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andruikaitis osobito se zalagao za prenošenje Direktive EU kojom se reguliraju duhanski proizvodi te istaknuo da se na liječenje bolesti koje nastaju konzumiranjem duhanskih proizvoda u javnom zdravstvu u Hrvatskoj se izdvoji 1,5 milijardi kuna, a na razini EU 25 milijardi eura godišnje. Kad bi prestalo pušiti samo 2% stanovništva EU, u godinu dana uštedjelo bi se 506 milijuna eura, rekao je.

24. travanj 2024 21:26