Aktualno
StoryEditor

Đuro Đaković u prvom polugodištu ostvario 5,02 milijuna kuna dobiti

30. Srpanj 2018.

Grupacija Đuro Đaković je u prvom polugodištu ove godine ostvarila ukupne prihode u iznosu od 282,2 milijuna kuna, što je za 10,9 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit i više nego udvostručena i iznosila je 5,02 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća koje je grupacija objavila u ponedjeljak.

>>>Đ. Đ. Specijalna vozila sklopila s Ministarstvom obrane ugovor vrijedan 10 milijuna kuna

Ukupni su rashodi grupacije rasli sporije od prihoda, za 9,9 posto, na 277,2 milijuna kuna.

Grupacija je poslovala pozitivno te je ostvarila ukupnu dobit od pet milijuna kuna, što je poboljšanje za 114 posto u odnosu na isto razdoblje lani, navodi se u izvješću.

Iz slavonskobrodske kompanije posebno ističu kako je ostvaren pozitivan operativni rezultat (EBITDA) u visini od 20,1 milijuna kuna, odnosno EBITDA marža od 7,3 posto.

Grupacija je kao dio plana dovršetka restrukturiranja imala i jednokratne troškova otpremnina i otkaznih rokova u visini od 2,6 milijuna kuna tako da je ostvaren normalizirani EBITDA u visini od 22,7 milijuna kuna (EBITDA marža od 8,2 posto), ističu iz kompanije.

Također ističu da je izvoz postao glavni izvor prihoda grupacije. "Ostvareno je 159,3 milijuna kuna izvoza, što je povećanje za 42,9 milijuna kuna (povećanje za 36,9 posto), a izvoz čini 57,6 posto ukupnog poslovnog prihoda grupacije čime je ispunjen cilj orijentacije prodaje na inozemna tržišta", navodi se u izvješću.

>>>Ugovor Đuro Đaković grupe i Ine vrijedan 53 milijuna kuna

Dodaje se da su, osim orijentacije na izvoz, učinjene i dodatne mjere restrukturiranja koje su postigle određene rezultate.

Grupacija je uspjela i djelomično restrukturirati svoje obveze kao i vratiti dio dugovanja prema financijskim institucijama tako da na zadnji dan lipnja ove godine grupacija ima 279,3 milijuna kuna ukupnih obveza, što je za 71,2 milijuna kuna manje nego na isti dan prošle godine.

Neto radni kapital grupacije Đuro Đaković je isto tako poboljšan za 54,4 milijuna kuna, iako se mora naglasiti da je još uvijek negativan, navodi se u izvješću o poslovanju.

"Trenutno tržišna situacija je vrlo dobra te grupacija ima visoku razinu ugovorenih poslova na 30. lipnja 2018. Trenutna razina ukupno ugovorenih poslova iznosi 623 milijuna kuna te se očekuje dobra popunjenost kapaciteta i u idućem razdoblju", ističu iz grupacije.

>>>Đuro Đaković Specijalna vozila ugovorili isporuku vagona za 87 milijuna kuna

Grupaciju Đuro Đaković, uz matičnu Đuro Đaković grupu, čine još četiri društva u kojima grupa ima prevladavajući utjecaj, a u izvješću se napominje da je Đuro Đaković Industrijska rješenja jedino društvo koje još nije ostvarilo pozitivan EBITDA te je jedino preostalo za restrukturiranje.

Do kraja godine očekuje se nastavak i dovršetak procesa restrukturiranja, a iz kompanije pritom izdvajaju dovršetak procesa restrukturiranja društva Đuro Đaković Industrijska rješenja, započetog u posljednjem kvartalu 2017. godine kroz pronalazak strateškog partnera za dio proizvodnog programa društva. "Dovršenjem planiranog društvo Đuro Đaković Industrijska rješenja ne bi više bila generator gubitaka te bi počela pozitivno poslovanje", navodi se u izvješću.

Kao drugi korak u postavljenom planu restrukturiranja iz Đure Đakovića navode dovršetak procesa poboljšanja strukture izvora financiranja u pasivi bilance promjenom omjera kratkoročnih i dugoročnih obveza.

Pritom napominju da je dio planiranih promjena već uspješno obavljen i vidljiv u polugodišnjem financijskom izvješću te se završni korak u refinanciranju očekuje u trećem kvartalu 2018. godine.

>>>Na čelu Đure Đakovića i iduće četiri godine Bogdanović i Posavac

"Nakon provedene prethodne dvije mjere Đuro Đaković Grupa d.d. bit će spremna na izlazak na tržište kapitala i postizanje dugoročno održive strukture izvora financiranja. Glavna skupština društva je već donijela odluku o povećanju temeljnog kapitala upisom novih dionica te je na Upravi društva da raspiše javni poziv nakon provođenja prve dvije točke plana", zaključuje se u izvješću o poslovanju grupacije Đuro Đaković.

19. travanj 2024 16:48