Korona i biznis
08. veljača 2018.

Duspara tužio Ministarstvo graditeljstva za ‘nezakonito izdavanje‘ uporabne dozvole Lidlu

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara izvijestio je u četvrtak da je Grad zbog, kako je rekao, nezakonitog izdavanja uporabnih dozvola za trgovački centar Lidl i rekonstrukciju državne ceste osječkome Upravnom sudu podnio tužbu protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Gradonačelnik Duspara održao je danas konferenciju za novinare u povodu, kako je ustvrdio, nezakonitog izdavanja uporabne dozvole od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za trgovački centar Lidl u Osječkoj ulici i za nezakonito rekonstruiranu i proširenu državnu cestu DC 423 uz taj trgovački centar.

>>> Peta uzastopna pobjeda gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Duspare

Investitor - tvrtka "Rimc" podnijela je 31. ožujka prošle godine slavonskobrodskom Upravnom odjelu za graditeljstvo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju prodavaonice prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, a 28. travnja on je tu dozvolu i izdao. Nakon završetka gradnje, početkom listopada prošle godine investitor je podnio i zahtjev za izdavanje uporabne dozvole, rekao je gradonačelnik.  Na zahtjev investitora, dodao je, krajem listopada obavljen je tehnički pregled objekta.

Budući da su od 16 članova povjerenstva njih trojica smatrali da objekt nije izgrađen u skladu s građevinskom dozvolom, Upravni odjel početkom studenoga odbio je izdati uporabnu dozvolu s obrazloženjem da prodavaonica u skladu sa zakonom "nije priključena na prometnu infrastrukturu".

Naime, kako je rekao gradonačelnik Duspara, tijekom procesa izdavanja uporabne dozvole investitor je pokušao izvedenu rekonstrukciju i proširenje državne ceste DC 423 u Osječkoj ulici prikazati kao sastavni dio radova obuhvaćenih građevinskom dozvolom za izgradnju trgovačkog objekta. To nije bilo moguće jer je u pitanju državna cesta kao javno dobro u općoj uporabi, a po Zakonu o cestama, njezinu rekonstrukciju i proširenje ne može zahtijevati niti provoditi ni fizička ni pravna osoba, nego isključivo Republika Hrvatska, i to putem Hrvatskih cesta d.o.o. , istaknuo je gradonačelnik Duspara, dodajući kako zbog toga Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša niti je smio niti je mogao izdati traženu uporabnu dozvolu.

>>> Slavonski Brod dobio svoj prvi McDonald’s

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja investitoru je izdalo uporabne dozvole i tim je postupkom bez presedana, kako je ocijenio Duspara, učinilo nepopravljivu štetu Slavonskom Brodu, njegovim građanima i Hrvatskoj jer je mjesto za koje je izdalo uporabnu dozvolu prometno i od strateške važnosti za grad, što je vidljivo u Generalnom urbanističkom planu budući da je na njemu spojnom cestom iste važnosti predviđeno povezivanje Osječke ulice i Istočne vezne ceste.

Zbog svega toga, Grad je osječkom Upravnom sudu podnio tužbu protiv Ministarstva kako bi se poništilo nezakonito rješenje kojim je dopuštena uporaba Trgovačkog objekta Lidla i nezakonito rekonstruirane i proširene državne ceste DC 423, rekao je Duspara.

Pozivanje  Ministarstva na retroaktivno i nedopušteno izdan dokument  9. studenoga 2017. , kojim su Hrvatske ceste investitoru "Rimc" d.o.o. izdale "Pisanu suglasnost u svrhu dokaza pravnog interesa u postupku ishođenja građevinske dozvole za izgradnju priključka prodavaonice prehrambenih i neprehrambenih proizvoda i rekonstrukciju državne ceste DC 423“, samo je jedan od krucijalnih dokaza kako je u tom slučaju opravdano i pokretanje kaznenog postupka, ocijenio je Duspara.

Institucije su zanemarile prostorni plan grada i županije te ukinule mogućnost izgradnje poveznice Istočne vezne ceste i Osječke ulice koja bi otvorila površinu od 32 hektara za izgradnju zone za poduzetnike u Slavonskom Brodu. Tko je protiv poduzetnika u Slavonskom Brodu? Je li to grad koji je stao u zaštitu zakona Republike Hrvatske ili ministarstvo koje je donijelo protuzakonitu odluku?" upitao se gradonačelnik Duspara i zaključio da su zbog toga podnijeli tužbu Upravnom sudu. Kako je istaknuo, ako treba žalit će se i Ustavnom sudu i europskom sudu u Strasbourgu.