Aktualno
StoryEditor

Dvanaest blockchain startupa ‘pitchalo‘ za investicije na Balkan ICO Express forumu

06. Lipanj 2018.

ICO tržište i startup projekti koji se temelje na blockchain tehnologiji, globalno, ali i u Hrvatskoj, pokazuju intenzivan trend rasta u zadnjih par godina. Inovativnih projekata ne nedostaje, no, nedostaje podrška regulatora koja bi u praksi omogućila poslovanje blockchain startupima. Kao odličan primjer navodi se susjedna Slovenija, koja je zahvaljujući prijateljskom stavu prema blockchain startupima samo prošle godine privukla 5 posto ukupnih svjetskih investicija u blockchain. Zaključak je to prvog regionalnog investicijskog foruma za blockchain startupe, Balkan ICO Express, koji je u Zagrebu u utorak okupio 12 timova i više od 200 zainteresiranih posjetitelja.

>>> Sedam mitova o blockchain tehnologiji i bitcoinu 

Ovo je prvi takav susret, koji je na jednom mjestu okupio projekte iz zemalja jugoistočne Europe u organizaciji tri regionalne udruge Blockchain Think Thank iz Slovenije, Bitcoin Asocijacije Srbije i hrvatske Udruga za blockchain i kriptovalute. Potencijalnim investitorima svoje je projekte predstavilo 12 timova: Beyond Seen Screen, DataFy, Enasol, Equinox, Gledos, Honey Comb, Swip Style, Tolar, Vayla, Airpod.io, Review.network i Taia. Svi su projekti u pred-ICO fazi što je bio jedan od glavnih uvjeta za nastup na pitchu.

- Ovo je prvi ovakav događaj, koji smo organizirali kako bi autori projekata dobili priliku predstaviti se potencijalnim investitorima, ali i kako bi dobili povratnu informaciju od pripadnika kriptozajednice koja je sve veća i sve relevantnija u Hrvatskoj. Imamo sjajnih projekata i vjerujem da će mnogi od njih ostvariti svoje planove i postići uspjeh, a naša je želja da se ovo druženje pretvori u tradicionalni forum kriptozajednice koji će povezivati autore ICO-ova, investitore, savjetnike i poznavatelje blockchain tehnologije“, izjavio je Vlaho Hrdalo, predsjednik Udruge za blockchain i kriptovalute.

>>> Balkan ICO Express - prvi regionalni pitch blockchain projekata

U sklopu konferencije održan je i panel „Tržište ICO-ova“ na kojem su govorili Aleksandar Matanović, direktor ECD-a, Nikola Škorić, osnivač Bitcoin mjenjačnice i Peter Merc direktor Lemur Legal. Statistike pokazuju kako su samo u prvom kvartalu 2018. ICO startupi prikupili 6,3 milijarde dolara što je više nego u cijeloj 2017. godini, no, najdalje u primjeni i prihvaćanju ovog načina financiranja projekata u regiji su otišli Slovenci.

UBIK predlaže samoregulaciju tržišta u Hrvatskoj, a uskoro će svim financijskim tijelima i regulatorima iznijeti svoj prijedlog o definiciji naravi kriptovaluta. Sve to trebalo bi olakšati i stvoriti povoljniju atmosferu za razvoj ICO-ova u Hrvatskoj za što postoji veliki interes startup projekata, a samo neki od njih predstavljeni su na prvom Balkan ICO Express forumu.

20. travanj 2024 06:14