Aktualno
StoryEditor

Dvije trećine električne energije u Kanadi dolazi iz obnovljivih izvora

10. Svibanj 2017.

Dvije trećine električne energije u Kanadi dolazi iz obnovljivih izvora kao što su hidro i vjetroelektrane, stoji u izvještaju kojeg je u utorak izdao kanadski Nacionalni energetski odbor, piše The Star.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora u periodu od 2005. do 2015. godine porasla je za 17 posto, a ukupni dio električne energije proizvedene iz obnovljivih u Kanadi sada iznosi 66 posto u odnosu na 60 posto koliko je iznosio udio u prošlom desetljeću.

>>>Solarna energija sve jeftinija, upola povoljnija od fosilnih goriva

- Vjerojatno vrlo mali broj ljudi zna da je Kanada druga najveća hidroelektrana u svijetu, rekla je Shelley Milutinović, glavna ekonomistica u Energetskom odboru.

Tijekom 2015. Kina je proizvela 29 posto svjetske energije iz hidroelektrana, a Kanada se nalazi na drugom mjestu s 10 posto. U pogledu svih obnovljivih izvora energije, Kanada zauzima četvrto mjesto u proizvodnji odmah iz Kine, SAD-a i Brazila.

Hidroelektrane zauzimaju velik udio obnovljivih izvora električne energije, a 60 posto struje u Kanadi dolazi upravo iz njih. Energija vjetra zauzima 4.4 posto, energija biomase 1.9 posto, a energija iz solarnih izvora 0.5 posto. Energija biomase dolazi od spaljivanja organskog otpada kao što su drvo i metan proizveden na odlagalištima.

Neobnovljivi izvori energije iznose ostatak udjela, pa tako 16 posto čini nuklearna energija, oko 10 posto iz ugljena i 9 posto iz prirodnog plina.

>>>VIDEO: Energija vjetra pokreće 100 posto nizozemskih vlakova

Grad Ontario je u potpunosti zatvorio elektrane na ugljen, a posljednja od njih zatvoren je 2014. godine, čime je udio energije u Kanadi proizveden iz ugljena pao sa 16 posto na 10 posto. Iako je udio energije iz hidroelektrana između 2005. i 2015. porastao za osam posto, ukupni iznos električne energije u Kanadi ostao je konstantan na 60 posto.

Energija vjetra doživjela je najveći rast tijekom desetljeća, pa je tako u 2015. u Kanadi proizvedeno 20 puta više energije u odnosu na 2005. godinu. Kanada je sedmi po veličini proizvođač energije vjetra u svijetu.

Tijekom 2005. gotovo ništa energije u Kanadi nije proizvedeno iz solarnih izvora, dok je u 2015. proizvedeno više od tri tisuće gigawatt sati. U Ontariju se proizvodi gotovo 98 posto ukupne solarne energije u Kanadi, nakon što su investirali u solarne elektrane.

U 2015. Kanada je instalirala 600 megavata novih solarnih kapaciteta, dok su u Kini instalirali njih 15 200 megavata.

Trošak proizvodnje glavna je prepreka izgradnji novih postrojenja.

Chris Barrington-Leigh, profesor na Sveučilištu McGill analizirao je potencijal rasta proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Kanadi, te je kazao kako je 2015. bila rekordna godina za nova postrojenja obnovljivih izvora energije diljem svijeta. Iako je rekao kako je porast obnovljivih izvora u Kanadi dobar vjetar u leđa, smatra da bi cilj trebalo postaviti na iznos od 100 posto obnovljivih izvora.

>>>Solarna energija postala jeftinija od fosilnih goriva

Proizvodnja električne energije glavni je uzrok 80 milijuna tona emisije stakleničkih plinova u 2015., a energija vode, vjetra i sunca ne proizvode emisiju, osim one povezane s proizvodnjom i instalacijom opreme.

Barrington-Leigh također je napomenuo kako je Kanada idealna za ostvarivanje cilja da proizvodi 100 posto električne energije iz obnovljivih izvora jer ima velik dio površina koje nisu nastanjene velikom populacijom. U izvješću se navode glavne prepreke za širenje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora kao što je briga o cijeni za potrošače.

17. travanj 2024 18:56