Aktualno
StoryEditor

DZS o definicijama i metodologiji: Procjena zaposlenosti podcijenjena zbog našeg propusta

14. Rujan 2017.

Državni zavod za statistiku (DZS) u četvrtak je priopćio da zbog propusta DZS-a u slanju podataka o zaposlenosti u drugom kvartalu, u Eurostat nisu poslani korektni podaci, pa je Eurostatova procjena znatno podcijenjena.

Uslijed propusta Državnog zavoda za statistiku, neusporedivost podataka nije jasno naznačena u Eurostatovoj bazi podataka, kažu u DZS-u.

Dodaju da je prilikom dostave prve procjene zaposlenosti prema definiciji nacionalnih računa za drugo tromjesečje 2017. došlo do privremenog prekida vremenske serije zbog promjene metodologije izračuna.

>>>Kvartalni i godišnji pad broja zaposlenih u Hrvatskoj najveći u EU

"Nažalost, uslijed propusta Državnog zavoda za statistiku, navedeni prekid serije nije adekvatno naznačen u bazi podataka Eurostata te su zbog toga mnogi mediji pogrešno protumačili navedene podatke", kaže se u priopćenju.

Ističe se da se prva procjena može razlikovati od konačnih podataka procjene zaposlenosti prema definiciji nacionalnih računa kao i od rezultata ostalih statističkih istraživanja u kojima se obrađuju podaci statistike tržišta rada.

Definicije i metodologija

"Kod izračuna podataka o zaposlenosti prema definiciji nacionalnih računa dolazi do kombiniranja više različitih izvora podataka (administrativni i anketni podaci) u kojima postoji razlika u samim izvještajnim jedinicama (kućanstvo-osoba/poduzeće), geografskom obuhvatu izvještajnih jedinica (samo rezidenti ili širi opseg), ali i različitoj pokrivenosti ciljane populacije (samo privatna kućanstva ili i institucionalna)", kažu u DZS-u

>>>Sindikat: Premijer i ministar rada pogrešno tvrde da zaposlenost raste

Dodaju da podaci o zaposlenosti prema definiciji nacionalnih računa uključuju i procjenu broja osoba zaposlenih u neevidentiranom gospodarstvu. Kod takvog načina izračuna podataka u propisanim rokovima ocjenjuju se svi raspoloživi izvori (podaci iz JOPPD obrasca, HZMO-a, a u kasnijoj fazi i iz ankete o radnoj snazi), a navedeni izvori se naknadno dopunjuju s ostalim izvorima kako bi se osigurala najkvalitetnija dostupna metoda izračuna.

Za najnoviju prvu procjenu koristili su se privremeni administrativni podaci o zaposlenima (JOPPD obrazac), koji su podložni kasnijoj reviziji te su podcijenjeni u odnosu na anketne, kažu u DZS-u.

>>>Plenković o ‘varljivom padu zaposlenosti’: Činjenica je da se stanje na tržištu rada popravlja

Eurostat je u srijedu, na temelju podataka poslanih iz DZS-a, objavio da je Hrvatska u drugom kvartalu zabilježila najveći pad broja zaposlenih na kvartalnoj i godišnjoj razini među zemljama Europske unije dok je u EU i eurozoni njihov broj porastao na rekordnu razinu.

Prema tim podacima, u Hrvatskoj je broj zaposlenih u drugom tromjesečju smanjen za 0,8 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem, kada je pao za revidiranih 0,2 posto.

19. travanj 2024 15:55