Aktualno
StoryEditor

DZS: Obujam građevinskih radova u rujnu lagano porastao u odnosu na prošlu godinu

12. Prosinac 2017.

Obujam građevinskih radova u rujnu ove godine bio je za 0,9 posto veći nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuju privremeni podaci o indeksima građevinskih radova koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema privremenim sezonski i kalendarski prilagođenim podacima DZS-a, indeks obujma građevinskih radova u rujnu je u odnosu na kolovoz manji je za 0,1 posto. Na godišnjoj je razini obujam radova izvedenih na zgradama u rujnu, u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec povećan za 8,4 posto, dok je na ostalim građevinama bio manji za 6,1 posto.

Službena statistika u ostale građevine ubraja one koje nisu zgrade, poput cesta, pruga, cjevovoda, mostova, brana, sportskih terena i sl.

>>> DZS: Oporavlja se građevinski sektor, porast radova i narudžbi

Podaci DZS-a pokazuju da je u ovogodišnjem rujnu 54,7 posto radnih sati na gradilištima odrađeno na novogradnji, a 45,3 posto na rekonstrukcijama, popravcima i održavanjima.

Pritom je na zgradama odrađeno 48,2 posto radnih sati građevinara, a na ostalim građevinama 51,8 posto.

Po podacima DZS-a, u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje građevinska je aktivnost prema izvornim indeksima porasla za 1,4 posto. Pritom su radovi na zgradama povećani za 5,9 posto, dok je obujam radova na ostalim građevinama smanjen za 2,9 posto.

19. travanj 2024 18:21