Korona i biznis
21. rujan 2018.

DZS: OPG-ovi lani proizveli 7,3 posto manje mlijeka

Ukupna proizvodnja mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u 2017. smanjena je u odnosu na prethodnu godinu za 7,3 posto, dok su količine mlijeka koje ta gospodarstva daju u otkup pale za 7,2 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Iz DZS-a napominju kako daljnji trend smanjenja broja muznih krava izravno utječe i na proizvodnju i korištenje mlijeka na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG).

Tako je, prema podacima DZS-a, ukupna proizvodnja mlijeka, kravljeg, ovčjeg i kozjeg, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima lani iznosila oko 478,5 tisuća tona, što je za 37,7 tisuća tona ili 7,3 posto manje nego 2016. godine.

Najveći dio tog mlijeka, 294 tisuće tona, obiteljska su gospodarstva predala u otkup mljekarama, a te su količine za 7,2 posto, odnosno 22,7 tisuća tona manje nego 2016. godine.

>>> Jedinstvenim sastojkom mlijeko čudnovatog kljunaša prkosi superbakterijama

Statističari navode i kako se smanjenje proizvodnje mlijeka odrazilo i na potrošnju mlijeka prema namjeni. Tako se potrošnja mlijeka u svježem stanju utrošena unutar kućanstva smanjila za 14,4 posto, na ukupno 37,3 tisuće tona.

Izravna prodaja mlijeka je smanjena za 20,5 posto, na 21,65 tisuća tona.

Količine mlijeka prerađenog na gospodarstvu u mliječne proizvode smanjile su se za 8,7 posto, na 51,1 tisuću tona, što je uvjetovalo i smanjenje proizvodnje većine mliječnih proizvoda.

Rast proizvodnje zabilježen je jedino kod količina mlijeka koje su obiteljska gospodarstva koristila za ishranu stoke, za 3,4 posto, na 71,3 tisuće tona.

Iz DZS-a napominju kako unatoč ukupnom smanjenju proizvodnje mliječnih proizvoda, proizvodnja ostalih sireva bilježi rast za 1,6 posto, na 823 tone.

Istodobno, statistika ostvarenih proizvoda dobivenih preradom mlijeka na gospodarstvu pokazuje da se u 2017. bilježi pad proizvedenog vrhnja, za 2,8 posto, na 1.014 tone, maslaca za 5,3 posto, na 36 tona, svježeg sira za 3,1 posto, na 4.284 tone i ostalih proizvoda za 9,4 posto, na 328 tona.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]