Aktualno
StoryEditor

DZS: Oporavlja se građevinski sektor, porast radova i narudžbi

11. Prosinac 2017.

Vrijednost građevinskih radova koje su u Hrvatskoj izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima, u trećem tromjesečju porasla je 1,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je vrijednost novih narudžbi skočila za 5,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Građevinski radovi u trećem su kvartalu bili ukupno vrijedni 5,09 milijardi kuna, od čega se 3,56 milijardi odnosi na radove izvedene s vlastitim radnicima, a 1,53 milijarde kuna na radove ostvarene s podizvođačima.

>>>Pavić najavio uvoz dodatnih dvije tisuće radnika za građevinski sektor

Gledajući samo radove obavljene s vlastitim radnicima, 55,2 posto izvedeno je na novogradnjama, a 44,8 posto su ostali radovi. Istovremeno je 46,6 posto radova izvršeno na zgradama i 53,4 posto na ostalim građevinama.

Vrijednost novih narudžbi u trećem kvartalu iznosila je 4,53 milijarde kuna, od čega se 1,98 milijardi odnosi na zgrade, a 2,54 milijardi kuna na ostale građevine.

Gledano na razini prvih devet ovogodišnjih mjeseci, vrijednost izvršenih radova veća je 3,1 posto u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, dok je vrijednost novih narudžbi porasla 13,1 posto.

>>>Štromar: Građevinarstvo se oporavlja; Ranogajec: Nema radnika, doživjet ćemo krah

Vrijednost novih narudžbi u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 12,9 milijardi kuna, od čega na zgrade otpada 6,5, a na ostale građevine 6,4 milijarde kuna.

Istodobno je vrijednost izvršenih radova iznosila 14,4 milijardi kuna.

"Podaci o vrijednosti izvršenih građevinskih radova potvrđuju ustaljen, ali spor oporavak građevinske aktivnosti strukturno opterećen nedostatnom dinamikom radova na infrastrukturnim projektima", komentar je direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića.

24. travanj 2024 15:14