Aktualno
StoryEditor

DZS: Porasla vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda

28. Veljača 2018.

Vrijednost otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2017. iznosila je 7,37 milijardi kuna, što je 4,4 posto više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je vrijednost prodaje iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata iznosila 4,7 milijardi kuna i bila je 5,5 posto viša, dok je vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava bila veća za 2,5 posto i dosegnula 2,67 milijardi kuna.

>>> ‘Uživajte, to je iz Europe’: EK nudi 169 milijuna eura za promociju poljoprivrednih proizvoda

"Na rast vrijednosti otkupa i prodaje na godišnjoj razini utjecali su i biljni i stočni proizvodi, što je uglavnom prouzročeno povećanim cijenama otkupljenih i prodanih proizvoda, a manje njihovim količinama", navodi se u nedavno objavljenom izvješću DZS-a.

Kod biljnih proizvoda, kako navode, najveći udio u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje u 2017. imaju žitarice, uljarice, vino i šećerna repa. Na porast vrijednosti utjecale su sve te skupine proizvoda osim žitarica, ističu iz DZS-a, napominjući da, iako žitarice bilježe povećanje cijena u 2017. u odnosu na 2016., pad vrijednosti prouzročen je smanjenim količinama otkupa i prodaje.

U vrijednosti stočarstva najveći udio čine kravlje mlijeko, svinje i goveda. Te skupine proizvoda bilježe rast vrijednosti otkupa i prodaje na što je također više utjecao rast cijena nego količina, navode iz DZS.

>>> Zaustavljen oštar pad proizvodnje mlijeka

U strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda u 2017. žitarice sudjeluju s 15,7 posto, pa je tako vrijednost prodaje i otkupa žitarica iznosila 1,16 milijardi kuna.

Slijedi sirovo kravlje mlijeko s udjelom od 15 posto i vrijednosti prodaje i otkupa od 1,1 milijardu kuna.

Žive svinje u strukturi vrijednosti otkupa i prodaje poljoprivrednih proizvoda sudjeluju s udjelom od 12,9 posto, uljano sjemenje s 12,1 posto, goveda živa s 11,6 posto, perad živa, sa 6,7 posto, vino sa 6,4 posto, šećerna repa i sjemenje šećerne repe s 4,7 posto, kokošja jaja s 4 posto, ostalo povrće, svježe, dinje i lubenice s 3,3 posto, ostalo voće, orasi i slično koštuničavo voće s 1,6 posto, neprerađeni duhan s 1,4 posto, krumpir s 1,2 posto, a ostali proizvodi s 3,4 posto.

>>> ‘Posao’ proizvodnje mesa preuzet će biljke

Prošle je godine prosječna proizvođačka cijena merkantilne pšenice iznosila 1.036,83 kune po toni, merkantilnog kukuruza 1.021,95 kuna po toni, a sirovog kravljeg mlijeka 2,43 kune po litri.

23. travanj 2024 11:14