Aktualno
StoryEditor

DZS: Potrošačke cijene u siječnju na godišnjoj razini porasle za 1,1 posto

24. Veljača 2018.

Potrošačke cijene u siječnju su u Hrvatskoj pale na mjesečnoj razini za 0,2 posto, dok je na godišnjoj razini njihov rast usporio na 1,1 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Podaci za siječanj pokazuju daljnje usporavanje rasta stope inflacije na godišnjoj razini, s obzirom da su potrošačke cijene u prosincu prošle godine na godišnjoj razini porasle za 1,2 posto, dok su u rujnu, listopadu i studenom prošle godine rasle po stopi od 1,4 posto.

Po podacima DZS-a, u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine najviše su, za 4,7 posto, porasle cijene u restoranima i hotelima, a s rastom za 2,6 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te cijene alkoholnih pića i duhana.

Cijene odjeće i obuće na godišnjoj su razini ostale na istoj razini, dok pad bilježe cijene komunikacija, i to za 0,9 posto.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u siječnju su bile 1 posto više nego u lanjskom siječnju. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena ulja i masti, za 10,8 posto, te mlijeka, sira i jaja, za 5,1 posto, dok su osjetnije, za 12 posto, pale cijene povrća.

>>>DZS: Prosječna cijena kvadrata novog stana u Zagrebu iznosi 11 770 kuna

Rast za 0,4 posto u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine statistika je registrirala u nekoliko kategorija proizvoda - prijevozu, obrazovanju te raznim dobrima i uslugama, dok su cijene rekreacije i kulture porasle za 0,3 posto, a za 0,2 posto porasle su cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva te zdravlja.

Cijene odjeće i obuće na godišnjoj su razini ostale na istoj razini, dok pad bilježe cijene komunikacija, i to za 0,9 posto.

Pad cijena na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj su razini cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena u siječnju pale za 0,2 posto.

Tomu su najviše pridonijele cijene odjeće i obuće, koje su, uslijed sezonskih sniženja, u siječnju pale za 13,1 posto u odnosu na prosinac.

>>>DZS: Inflacija u rujnu 1,4 posto

Na mjesečnoj su razini pale i cijene obrazovanja, i to za 0,1 posto, dok su na razini cijena iz prosinca u prosjeku ostale cijene zdravlja, komunikacija i rekreacije i kulture.

Pad indeksa potrošačkih cijena u siječnju ove u odnosu na prosinac prošle godine ublažile su cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje su porasle za prosječnih 1,7 posto. Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstava na mjesečnoj su razini porasle za 0,5 posto, cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva za 0,4 posto, cijene alkoholnih pića i duhana te prijevoza porasle su za po 0,3 posto, cijene raznih dobara i usluga za 0,2 posto, a cijene restorana i hotela za 0,1 posto.

Po podacima DZS-a, potrošačke su cijene u godišnjem prosjeku porasle za 1,2 posto.

>>>DZS: Porasle cijene stambenih kvadrata za 3,8 posto na godišnjoj razini

Analitičari Raiffaisenbank Austria (RBA) i u ovoj godini očekuju nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena prvenstveno uslijed viših cijena prehrane i energije ali i snažnije domaće potražnje koja bi trebala gurati cijene prema višim razinama. Tako bi prosječna godišnja stopa inflacije na razini ove godine mogla iznositi 1,4 posto, ističu analitičari RBA u osvrtu na najnovije podatke DZS-a.

25. travanj 2024 08:05