Aktualno
StoryEditor

DZS: Potrošačke cijene u travnju ubrzale rast na 1,3 posto godišnje

16. Svibanj 2018.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u ovogodišnjem travnju porasle su na mjesečnoj razini za 0,7 posto, a na godišnjoj razini za 1,3 posto, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA), inflacija mjerena potrošačkim cijenama u travnju je nastavila rasti 17. mjesec zaredom, pri čemu je već drugi mjesec zaredom zabilježeno i ubrzanje rasta godišnje stope inflacije.

>>>Proizvođačke cijene u travnju porasle 1,1 posto

Po podacima DZS-a, u travnju ove u odnosu na travanj prošle godine najviše su, za 3,2 posto, porasle cijene u restoranima i hotelima, a s rastom za 2,9 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva. Za 2,5 posto porasle su na godišnjoj razini cijene alkoholnih pića i duhana, a za po 1,4 posto cijene zdravlja i prijevoza.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju i najveći udio od gotovo 28 posto, u travnju su bile 1,3 posto više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najveći se rast na godišnjoj razini bilježi kod cijena voća, za 5,4 posto.

Za 0,9 posto u travnju su na godišnjoj razini porasle cijene rekreacije i kulture, a za 0,4 posto obrazovanja i raznih dobara i usluga.

>>>Eurostat: Godišnja inflacija u eurozoni u ožujku ubrzala na 1,4 posto

Istodobno su cijene komunikacija u travnju ove godine nisu bilježile promjene na godišnjoj razini, dok su cijene odjeće i obuće smanjenje za 0,8 posto, a pale su i cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja kućanstva, za 0,1 posto.

Po podacima DZS-a, cijene dobara u travnju su su prema istom mjesecu lani porasle 1,4 posto, a cijene usluga za 1,3 posto.

Rast cijena i na mjesečnoj razini

Na mjesečnoj razini službena statistika u travnju bilježi rast potrošačkih cijena za 0,7 posto u odnosu na ožujak. Pritom su cijene dobara u ožujku porasle prema mjesecu ranije za 0,9 posto, a cijene usluga za 0,2 posto.

U ožujku su na mjesečnoj razini najviše porasle cijene cijene odjeće i obuće, za 4,4 posto. Cijene prijevoza bile su 1,5 posto više, bezalkoholnih pića za 0,7 posto, cijene restorana i hotela za 0,5 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja za 0,4 posto te rekreacije i kulture za 0,2 posto.

>>>Eurostat: Rast cijena u ožujku blago ubrzao u cijeloj EU

Cijene alkoholnih pića i duhana, stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te cijene zdrava u prosjeku su porasle po 0,1 posto. Istodobno, cijene komunikacija, obrazovanja i raznih dobara i usluga stagnirale su u odnosu na ožujak.

- Očekujemo da će nastavak godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena biti podržan višim cijenama prehrane i energije, kao i snažnijom domaćom potražnjom, koja bi trebala gurati cijene prema višim razinama. Tako bi prosječna godišnja stopa inflacije na razini ove godine mogla iznositi 1,4 posto, nakon lanjskih 1,1 posto, zaključuju analitičari RBA.

27. travanj 2024 06:40