Aktualno
StoryEditor

DZS: Promet industrije u rujnu porastao 2,3 posto na godišnjoj razini

29. Studeni 2017.

Ukupni promet hrvatske industrije u rujnu ove godine na mjesečnoj je razini porastao za 0,2 posto, a na godišnjoj za 2,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Rast prometa industrije na godišnjoj razini zahvaljuje se rastu prometa na domaćem tržištu za 3,6 posto, dok je na stranim tržištima zabilježen pad od 1,8 posto. Kumulativni podaci za prvih devet mjeseci ove godine, izračunati iz kalendarski prilagođenih indeksa, su u plusu. Promet industrije u tom je razdoblju bio za 6,8 posto veći nego u prvih devet mjeseci lani.

Promatra li se prema glavnim industrijskim granama, u devetom mjesecu ove godine ukupna prodaja energije pala je za 9,8 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju istovremeno pala za 0,2 posto. Promet trajnih proizvoda za široku potrošnju veći je za 12,6 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,2 posto, a kapitalnih proizvoda za 3 posto.

Na mjesečnoj razini, ukupna prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja je za 10,6 posto, kapitalnih proizvoda za 3,2 posto, a energije za 2,2 posto. Istovremeno je ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda veća za 6,4 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju 1,5 posto, pokazuju podaci DZS-a, objavljeni u utorak.

20. travanj 2024 14:23