Aktualno Klub izvoznika

DZS: U sedam mjeseci izvoz rastao 1,03, a uvoz 1,34 posto

Lider/Hina

Hrvatski robni izvoz u prvih sedam mjeseci ove godine porastao je za 1,03 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok je uvoz istovremeno rastao za nešto viših 1,34 posto, pokazuju prvi podaci koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da je Hrvatska od siječnja do kraja srpnja ove godine na inozemna tržišta izvezla robe u vrijednosti 50,8 milijardi kuna, što je 1,03 posto više u odnosu prvih sedam lanjskih mjeseci. Istodobno, vrijednost robnog uvoza iznosila je 83,3 milijarde kuna i u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje porasla je za 1,34 posto.

Miodrag Šajatović: Ma koji izvoz, pričajte glasačima o trošenju! Kupujte glasove!

Prvi podaci DZS-a o robnoj razmjeni pokazuju da je manjak u robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom u tom razdoblju iznosio 32,5 milijardi kuna i bio 1,8 posto veći nego tijekom istog razdoblja lani. Istovremeno je pokrivenost uvoza izvozom smanjena za 0,1 postotni bod – sa 61,1 posto krajem srpnja lani na 61 posto na kraju sedmog mjeseca ove godine.

U prvih šest mjeseci hrvatski izvoz porastao svega tri posto

Hrvatski robni izvoz u zemlje članice EU-a ukupno je u prvih sedam mjeseci ove godine porastao za 0,35 posto, na 34,1 milijardu kuna, dok je uvoz iz tih zemalja istovremeno povećan 2,6 posto, na 65,8 milijardi kuna.

U zemlje nečlanice EU-a Hrvatska je u prvih sedam mjeseci izvezla robe u vrijednosti 16,7 milijarde kuna, odnosno 2,4 posto više nego u isto vrijeme lani, dok je uvoz iz tih zemalja istodobno smanjen za 3,3 posto, na ispod 17,5 milijardi kuna.

Komentari