12. ožujak 2018.

E.ON i RWE cementiraju odmak od fosilnih goriva i nuklearne energije

Vodeći njemački dobavljači električne struje E.ON i RWE postigli su načelni dogovor o razmjeni imovine kroz podjelu RWE-ove tvrtke za distribuciju električne energije i za obnovljive izvore Innogy u sklopu strateškog odmaka od fosilnih goriva i nuklearne energije.

Prije dvije godine E.ON i RWE odvojili su poslovanje s elektranama od perspektivnijih dijelova imovine koji uključuju distribucijske i mreže za prijenos struje i obnovljive izvore.

RWE je izdvojio poslovanje s energetskim mrežama i s obnovljivim izvorima Innogy u samostalnu kompaniju, zadržavši 76,8 posto udjela u tvrtki.

>>>Direktor njemačkog RWE-a teško ozlijeđen u napadu kiselinom

E.ON bi prema načelnom dogovoru s RWE-om trebao preuzeti taj udio u Innogyju i ponuditi manjinskim dioničarima tvrtke 5,2 milijarde eura za njihove udjele.

U sklopu najavljene transakcije E.ON će postati vlasnik Innogyjeva maloprodajnog i poslovanja s reguliranim mrežama dok će RWE preuzeti E.ON-ovo i Innogyjevo poslovanje s obnovljivim izvorima.

Time bi RWE napravio odmak od fosilnih goriva i nuklearne energije u smjeru održivije mješavine izvora, napominje Reuters.

>>>Švicarci na referendumu odlučuju o zamjeni nuklearne energije obnovljivom koja ‘nagrđuje’ okoliš

Odluka njemačke kancelarke Angele Merkel o napuštanju nuklearne energije nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi 2011. godine prisilila je sektor na radikalno restrukturiranje kako bi nastavio poslovati. Kompanije su već bile prisiljene zatvoriti brojne elektrane, a pretrpjele su i gubitke koji se mjere u milijardama eura.

Novi njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier kazao je u razgovoru za Rheinische Post da je dogovor RWE-a i E.ON-a rezultat te velike promjene. Kompanije su bile prisiljene prilagoditi se novim uvjetima, istaknuo je Altmaier.

>>>Konkurenti HEP-a trpe gubitke, upozoravaju na ‘kraj tržišne utakmice’

U sklopu transakcije najavljene u nedjelju RWE će također na temelju 20-postotne dokapitalizacije postati vlasnik 16,67 posto udjela u E.ON-u. Platit će i dodatnih 1,6 milijardi eura kako bi amortizirao pad vrijednosti prouzročen složenom strukturom zamjene imovine između dvije tvrtke.

Transakciju još moraju odobriti regulatori Europske unije i njemački ured za zaštitu ravnopravnog tržišnog natjecanja, koji nije odgovorio na upit Reutersa da komentira objavu podjele Innogyja između E.ON-a i RWE-a.

U Europskoj komisiji nisu željeli komentirati najavu.