Aktualno
StoryEditor

EasyJet podupire razvoj ‘električnih aviona‘

27. Rujan 2017.

Britanska aviokompanija EasyJet objavila je da podupire planove o razvoju komercijalnih putničkih zrakoplova pokretanih na električne baterije umjesto na konvencionalne zrakoplovne motore, pišu britanski mediji.

>>>Air Berlin nastavlja ‘spasonosne’ pregovore s EasyJetom i Lufthansom

Ta niskotarifna zrakoplovna kompanija želi da takvi zrakoplovi prevoze putnike na njihovim kratkim dionicama po mogućnosti u roku od 10 do 20 godina.

Prototip će razviti nova američka tvrtka Wright Electric, koja je već izgradila letjelicu s dva sjedala na električni pogon. Novi i veći zrakoplov će imati doseg od oko 540 kilometara, objavile su kompanije.

EasyJet je istaknuo da bi ovime bili u mogućnosti pokriti popularne dionice kao što su iz Londona za Pariz, Bruxelles, Amsterdam, Koeln, Glasgow i Edinburgh.

Mogućnost sudjelovanja EasyJeta u ovakvom projektu prvi put je otkrivena u ožujku ove godine, navodi BBC.

Izvršna direktorica kompanije Carolyn McCall je kazala da je sada uvjerena da će takav zrakoplov, s potencijalnih 220 putnika, u konačnici poletjeti.

>>>EasyJet zbog Brexita osniva novu kompaniju u Austriji

- S Wright Electricom dijelimo cilj i ambiciju za razvoj zrakoplovne industrije koja je u većoj mjeri posvećena održivom razvoju. Kao što je slučaj i u automobilskoj industriji, zrakoplovna industrija će se u većoj mjeri okretati električnoj tehnologiji u cilju smanjenja utjecaja na okoliš, kazala je McCall.

24. travanj 2024 10:15