Aktualno
StoryEditor

EBITDA Grupe Agrokor u pet mjeseci 449,4 milijuna kuna

11. Srpanj 2018.

Grupa Agrokor je u prvih pet mjeseci ove godine poslovala s operativnom dobiti od 449,4 milijuna kuna, što je 10,5 posto više od plana, podaci su iz najnovijeg mjesečnog izvješća izvanredne uprave, iz koje kao najvažniju vijest izdvajaju izglasavanje nagodbe.

U srijedu objavljeno, 15. mjesečno izvješće izvanredne uprave odnosi se na razdoblje od 11. lipnja do 11. srpnja i prati gospodarsko i financijsko stanje te provedbu mjera izvanredne uprave u Agrokoru.

>>> Agrokor ostvario 10 posto veću operativnu dobit od planiranog

"Ključni događaj izvještajnog razdoblja je privođenje kraju najvažnije faze procesa izvanredne uprave u Agrokoru vezane za postizanje Nagodbe vjerovnika. Nakon 14 mjeseci postupka i šest mjeseci intenzivnih pregovora vjerovnika, 4. srpnja 2018., održano je ročište za glasanje o nagodbi vjerovnika u Agrokoru. Nagodba je izglasana s 80,20 posto ukupnih tražbina, odnosno 27,07 milijardi kuna od 33,76 milijardi kuna ukupnih tražbina prijavljenih u postupku izvanredne uprave. Postizanjem nagodbe izglasane od strane većine vjerovnika ostvaren je ključni cilj izvanredne uprave u roku propisanom zakonom", ističe se u izvješću.

Trgovački sud u Zagrebu je 6. srpnja objavio rješenje o potvrdi nagodbe, sukladno čemu rokovi za podnošenje tužbi traju zaključno s 23. srpnjem.

"Po pravomoćnosti rješenja od strane Visokoga trgovačkog suda koje se očekuje tijekom listopada, započet će se s implementacijom nagodbe čije je planirano trajanje između tri i šest mjeseci", ističe izvanredna uprava.

Riječ je, kako navode, o tehnički vrlo zahtjevnom procesu u kojem je do ovoga trenutka identificirano više od 70.000 koraka - od osnivanja zrcalnih društava i prebacivanja imovine na njih, do prebacivanja svih tipova ugovora, sa zaposlenicima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima.

"Početak rada nove grupe i zrcalnih društava planiran je za početak slijedeće godine. No, postizanje toga cilja ovisi prije svega o tome kada će nagodba postati pravomoćna, što je u potpunosti u rukama suda", napominje izvanredna uprava Agrokora.

Ponavlja i kako je "postizanje nagodbe Agrokoru omogućilo novu budućnost, očuvanje radnih mjesta te buduće održivo poslovanje".

U priopćenju koje je Agrokor objavio uz mjesečno izvješće najavljuje se i kako će se izvanredna uprava u predstojećem razdoblju, uz organizaciju i kontrolu procesa pripreme implementacije nagodbe, dodatno fokusirati na operativno poslovanje kompanija, povećanje prihoda, profitabilnosti i efikasnosti, a s obzirom na dobar trend koje poslovanje bilježi u prvih pet mjeseci.

Grupa Agrokor s većom operativnom dobiti većom od plana

Po podacima iz izvješća, grupa Agrokor je u prvih pet mjeseci ove godine poslovala s operativnom dobiti od 449,4 milijuna kuna, što je 10,5 posto više od plana.

Podatci nadalje pokazuju da su sektori prehrane i poljoprivrede te sektor maloprodaje i veleprodaje u prvih pet mjeseci poslovali pozitivno.

Tako je sektor maloprodaje i veleprodaje, koji obuhvaća četiri tvrtke, u prvih pet mjeseci ostvario 4,93 milijarde kuna prodajnih prihoda, uz EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 3,3 milijuna kuna, preliminarni su podaci iz izvješća.

Najveća tvrtka u tom sektoru - Konzum je u prvih pet mjeseca ostvario prodajni prihod od 3,3 milijarde kuna i EBITDA-u od 42,6 milijuna kuna.

>>> Agrokor: Glasovanje o nagodbi ionako je bilo samo tehničko pitanje

Konzum stabilizira svoje poslovanje te u cijelosti realizira zadane planove i ciljeve, navodi se u izvješću, pri čemu se posebno izdvajaju podaci za svibanj u kojem je "vidljiv trend povratka kupaca kojih je za 6,5 posto više u odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu 2017. godine". "Veći broj kupaca, uz porast prosječne košarice za 11,3 posto, rezultirao je većim prometom od onoga u svibnju 2017. godine za 18,5 posto na usporedivoj maloprodajnoj mreži", podaci su iz izvješća.

Tisak je u prvih pet mjeseci imao prihod od 717 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA od 11,3 milijuna kuna, dok je Velpro Centar, uz prihod od 379 milijuna kuna, zabilježio negativnu EBITDA u iznosu od 16,9 milijun kuna.

Preliminarni podaci za razdoblje siječanj-svibanj pokazuju da je Agrokorov sektor prehrane, koji obuhvaća devet tvrtki, ostvario 2,93 milijarde kuna prodajnih prihoda i EBITDA od 381,3 milijuna kuna.

U sklopu tog sektora PIK Vrbovec je ostvario prihod od prodaje u prvih pet mjeseci od 666 milijuna kuna i EBITDA-u od 55,4 milijuna kuna, Jamnica 427 milijuna kuna prihoda i EBITDA 82,3 milijuna kuna, dok je Ledo poslovao sa 400 milijuna kuna prihoda i dobiti iz operativnog poslovanja od 59,3 milijuna kuna. Zvijezda je, pak, ostvarila prihode od prodaje od 271 milijun kuna i EBITDA-u od 26,2 milijuna kuna.

>>>Izglasana nagodba o Agrokoru

Agrokorov sektor poljoprivrede, u kojem su tri tvrtke, je u prvih pet mjeseci ostvario prodajne prihode od 813 milijuna kuna i EBITDA od 64,7 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 469 milijuna kuna, uz EBITDA-u od 47 milijuna kuna.

Troškovi izvanredne uprave

Po podacima iz izvješća o troškovima izvanredne uprave i poslovanja Agrokora d.d. (koji su iskazani bez PDV-a), ukupan trošak savjetnika u svibnju je iznosio 110,56 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na travanj kada su iznosili 22,48 milijuna kuna.

Kako se objašnjava, na porast operativnih troškova za svibanj najviše su utjecali pravni/odvjetnički troškovi, koji su u svibnju iznosili 75,1 milijun kuna (u travnju 8,2 milijuna kuna), te troškova restrukturiranja, koji su iznosili gotovo 19 milijuna kuna (u travnju 12,2 milijuna kuna).

>>>Vidaković: Agrokor treba ostati jedinstven sustav, slijedi najzahtjevnija dionica

"Troškovi savjetnika od svibnja nadalje uključuju nove konzultante koji su angažirani za završnu fazu procesa. Novi konzultanti uključuju McKinsey (za restrukturiranje), PJT&FTI (za financije) i AKIN Gump (pravni savjetnici)", napominje se u izvješću.

Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja svibnja ove godine, ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 749,1 milijun kuna. Od toga se najveći dio, 454,4 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju.

25. travanj 2024 12:06