Aktualno
StoryEditor

EBRD i HPB ugovorili kredit od 10 milijuna eura

03. Veljača 2017.

Hrvatska poštanska banka (HPB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sklopili su ugovor o 10 milijuna eura vrijednom kreditu. Riječ je o kreditnoj liniji koja će se „fokusirati“ na financiranje malih i srednjih poduzetnika, žene poduzetnice te projekte energetske učinkovitosti.

- Već godinama razgovaramo s EBRD-om i jako mi je drago što smo napokon uspjeli postići ovakav dogovor – kazao je Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a.

>>>EBRD: U tranziciji ostvaren izuzetan uspjeh, ali jača protureformski populizam

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku dodala je kako ovaj ugovor s HPB-om potvrđuje predanosti Banke daljnjem jačanju  hrvatskog gospodarstva kroz provedbu kvalitetnih projekata i strateškog dijaloga s ciljem poticanja rasta.

- Ovo kreditno financiranje HPB-a dobar je primjer široke palete proizvoda i oblika suradnje koje nudi EBRD – kaže Jelušić Kašić. Ističe kako su dobri rezultati HPB-a „omogućili“ potpisivanje ovog ugovora.

Ova kreditna linija ima tri kategorije. Prva linija od šest milijuna eura namijenjena je financiranju malih i srednjih poduzetnika. Budući da ovaj segment gospodarstva i dalje bilježi slabiji rast zbog nedostatnih financijskih izvora, posebno izvan većih hrvatskih gradova, ovakva linija potaknut će konkurentnost tih tvrtki.

>>>HPB od 1. siječnja 2017. snižava kamate na kredite građana

Druga linija od dva milijuna eura namijenjena je kreditiranju poduzetnica s ciljem poticanja razvoja poslovanja.  Osim kredita, EBRD osigurava i poslovno savjetovanje kako financijskim institucijama tako i poduzetnicama koje se financira iz Fonda za suradnju Tajvana i EBRD-a u iznosu od 100.000 eura te EBRD-ovog posebnog dioničarskog fonda od 130.000 eura.

Treći kredit u iznosu od 2 milijuna eura namijenjen je projektima energetske učinkovitosti stambenih objekata. EBRD je osmislila ovu inicijativu kako bi se iskoristio veliki potencijal unapređenja energetske učinkovitosti stambenih objekata koji su među najvećim krajnjim potrošačima energije.

16. travanj 2024 10:41