Aktualno
StoryEditor

EBRD i UniCredit Leasing: 20 milijuna eura za mikro, mala i srednja poduzeća

20. Studeni 2017.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je s UniCredit Leasing Croatia kreditnu liniju od 20 milijuna eura, namijenjenu financiranju mikro, malih i srednja poduzeća, priopćeno je u ponedjeljak iz EBRD-a

- U uvjetima gdje mala i srednja poduzeća imaju ograničen pristup izvorima tradicionalnog financiranja, leasing predstavlja atraktivnu i važnu alternativu. Zadovoljni smo što u suradnji s UniCredit Leasingom jačamo ulogu leasinga u privatnom sektoru, a bolji pristup izvorima financiranja potaknut će poduzetničke aktivnosti, što u konačnici podupire daljnji rast zemlje, ističe Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku.

>>>FOTO: EBRD predstavio novu strategiju za RH s naglaskom na poticanje održivog razvoja

UniCredit Leasing Croatia u potpunom je vlasništvu Zagrebačke banke, članice UniCredit Grupe te najveće leasing društvo u Hrvatskoj.

- U suradnji s EBRD-om, UniCredit Leasing Croatia nudi malom i srednjem poduzetništvu posebne uvjete financiranja za nabavu nove opreme, strojeva, proizvodnih linija ili transportnih vozila. Zadnjih nekoliko godina, stotine malih i srednjih poduzeća je povećalo ili obnovilo svoje proizvodne kapacitete te proširilo svoje poslovanje u svim regijama Hrvatske, koristeći financijska sredstva omogućena kroz ovu suradnju, izjavio je Eugen Pajić-Karega, predsjednik Uprave UniCredit Leasing Croatia.

Leasing je u Hrvatskoj drugi najrašireniji instrument financiranja nakon bankovnih kredita. Ipak, taj je sektor relativno malen u usporedbi s bankarskim sektorom, navodi se u priopćenju te dodaje da je sektor zabilježio prve znakove oporavka u 2016. godini te nastavio s pozitivnim trendovima i u ovoj godini.

EBRD je 1994. godine potpisao prvi projekt u Hrvatskoj i dosad podržao 197 projekata u ukupnom iznosu od 3,6 milijardi eura.

20. travanj 2024 03:52