17. studeni 2017.

FOTO: EBRD predstavio novu strategiju za RH s naglaskom na poticanje održivog razvoja

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) predstavila je danas u punoj Vijećnici Hrvatske gospodarske komore novu strategiju za Republiku Hrvatsku za razdoblje 2017.-2021. godine. Nova strategija izrađena je u bliskoj suradnji s Ministarstvom financija te podržava Hrvatsku u ostvarivanju održivoga rasta, uz naglasak na potporu konkurentnosti privatnoga sektora, razvoj financijskih tržišta i promicanje komercijalizacije javnih poduzeća.

Državna tajnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Nataša Mikuš Žigman pozdravila je na predstavljanju kontinuiranu prisutnost EBRD-a u Hrvatskoj.

- Banka je važan partner za našu zemlju, ne samo kao ulagač već i kao partner pri razvoju brojnih inicijativa. Radujemo se daljnjem jačanju suradnje, kazala je Mikuš Žigman.

Potpora konkurentnosti privatnoga sektora, razvoj financijskih tržišta i promicanje komercijalizacije javnih poduzeća

Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju predstavila je novu strategiju za Hrvatsku, istaknuvši da dok god postoji potražnja, EBRD je tu.

Nova strategija važan je dokument kojim se određuju parametri naših aktivnosti u Hrvatskoj. U bliskoj suradnji s Vladom i hrvatskim tvrtkama analizirali smo stanje u gospodarstvu te definirali područja u kojima će nastavak aktivnosti EBRD-a doprinijeti održivom razvoju hrvatskog gospodarstva, istaknula je Jelušić Kašić.

Nova strategija odobrena je od strane Upravnog odbora EBRD-a u lipnju ove godine te se njome određuju prioriteti djelovanja Banke u Hrvatskoj za vremenski period od 2017. do 2021. godine.

U cilju ostvarivanja održivog rasta stavljat će se naglasak na tri strateška prioriteta. Prvi strateški prioritet je potpora konkurentnosti privatnog sektora, koja će se ostvariti poticanjem inovacija, poslovne i resursne učinkovitosti kao i unaprjeđenja poslovne klime i ekonomske uključenosti.

>>>EBRD: U tranziciji ostvaren izuzetan uspjeh, ali jača protureformski populizam

- Banka će i dalje podupirati veće domaće tvrtke te mala i srednja poduzeća koja žele uvesti suvremenu poslovnu i upravljačku praksu. EBRD će također nastaviti podupirati izravna strana ulaganja koja donose prijenos tehnologije, a domaćem gospodarstvu omogućuju uključivanje u globalne lance vrijednosti. Glavno težište strateškog dijaloga na tom području bit će jačanje institucionalnog okruženja koje pogoduje inovacijama i jačanju otpornosti gospodarstva  na vanjske šokove, istaknula je Jelušić Kašić napomenuvši da ograničenja trenutno ne postoje. Tako da će iznos financijskih sredstava ovisiti o kvaliteti projekata.

Sljedeći strateški prioritet je produbljivanje financijskih tržišta radi šireg pristupa sredstvima, s naglaskom na razvoj tržišta kapitala.

- Banka će nastaviti s dugoročnim financiranjem domaćih tvrtki, kako izravno tako i posredstvom partnerskih financijskih institucija, pri čemu će se financiranje, kad god je moguće, provoditi u kombinaciji s prijenosom poslovnih vještina i znanja. EBRD će pripomoći ostvarivanju veće raznolikosti izvora sredstava te će se nastaviti pružati savjetodavne usluge. U skladu s ciljevima Europske komisije iz njene inicijative za Uniju tržišta kapitala (CMU), Banka će staviti naglasak na razvoj domaćih tržišta kapitala i integraciju hrvatskog financijskog sektora u globalna financijska tržišta.

Treći istaknuti prioritet strategije je promicanje komercijalizacije javnih poduzeća, uključujući poboljšanje korporativnog upravljanja i podupiranje privatizacije poduzeća u državnom vlasništvu.

- Banka će surađivati s Vladom kako bi se ubrzao proces preustroja javnih poduzeća kroz promicanje komercijalizacije i većeg sudjelovanja privatnog sektora, unaprjeđivanje korporativnog upravljanja, kao i provedbu programa financijskog i poslovnog poboljšanja s fokusom na energetsku i resursnu učinkovitost.

>>>EBRD odobrio kredit BiH za nastavak izgradnje autoceste i luku Brčko

Helena Schweiger, viša ekonomistica EBRD-a, predstavila je najvažnije zaključke nedavno provedenih istraživanja o održivom rastu u srednje razvijenim zemljama te najavila skoru objavu godišnjeg Tranzicijskog izvješća EBRD-a. Peter Tabak, vodeći ekonomist EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Rusiju, prezentirao je najnovije prognoze EBRD-a za Hrvatsku te naveo kako Banka u 2017. godini očekuje snažan rast gospodarstva od 2,9 %. To je gotovo ista razina rasta kao i 2016. godine kada je hrvatsko gospodarstvo raslo po stopi od 3 %. Za 2018. godinu EBRD prognozira usporavanje rasta na 2,6 %, koji će biti vođen uglavnom domaćom potražnjom.

Prvi projekt u Hrvatskoj Europska banka za obnovu i razvoj potpisala je 1994. godine te je do danas u Hrvatskoj kroz 197 projekata uložila više od 3,6 milijardi eura.