09. srpanj 2019.

EBRD ulaže 10 milijuna eura za podršku malim i srednjim poduzećima u jugoistočnoj Europi

EBRD ulaže 10 milijuna eura u Invera Private Equity Fond za daljnja ulaganja u mala i srednja poduzeća u jugoistočnoj Europi s naglaskom na ulaganja u vlasnički kapital privatnih poduzeća u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

- Ovim ulaganjem EBRD će omogućiti lakši pristup financiranju vlasničkim kapitalom sektoru malih i srednjih poduzeća jugoistočne Europe. Izuzetno smo zadovoljni što ćemo na ovaj način podržati nov tim, lokalnih i nezavisnih stručnjaka - kazala je Anne Fossemalle, direktorica EBRD-a i voditeljica odjela Equity fondova.

Invera Equity Partners je novoosnovano društvo za upravljanje private equity fondovima s ciljem prikupljanja do 100 milijuna eura kapitala kroz partnerstva s lokalnim investitorima u jugoistočnoj Europi. Regija jugoistočne Europe ima izuzetan poduzetnički potencijal koji se često ne ostvaruje u potpunosti zbog otežanog pristupa izvorima financiranja.

- Poticanje razvoja lokalnog private equity sektora jedan je od strateških ciljeva Banke. Kroz ovo ulaganje, EBRD će neizravno omogućiti pristup financiranju vlasničkim kapitalom lokalnim hrvatskim korporativnim klijentima te doprinijeti njihovom rastu i razvoju - rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Invera Private Equity Fond ulaže u veliki broj sektora: prehrambeni sektor, prerađivačku i IT industriju, uslužni sektor (uključujući i zdravstvo i transport), te sektor turizma. Fond će imati diversificirani portfelj ulaganja s prosječnim pojedinačnim ulaganjem u vrijednosti od 4 do 12 milijuna eura. EBRD je vodeći institucionalni investitor u regiji jugoistočne Europe, prisutan u svim sektorima gospodarstva.

Napretkom gospodarstava regije, financiranja vlasničkim kapitalom postaju sve važniji faktor daljnjeg gospodarskog razvoja pogotovo u svijetlu zemalja koje su u postupku pristupanja Europskoj uniji.