Aktualno
StoryEditor

ECB: ‘Cash‘ je još uvijek kralj u eurozoni

17. Travanj 2017.

Gotovinska plaćanja čine tri četvrtine ukupnih plaćanja u eurozoni, naglasio je predsjednik Europske središnje banke (ECB), poručujući da gotovina i dalje igra ključnu ulogu u gospodarstvu unatoč sve raširenijoj upotrebi digitalnih oblika plaćanja.

>>>Urušavanje cijena u eurozoni podupire darežljivu politiku ECB-a

Riječi Marija Draghija mogle bi otkloniti tvrdokorne sumnje u Njemačkoj da ECB želi postupno smanjiti njihovu ovisnost o gotovini i potaknuti prijelaz na druge oblike plaćanja.

- I u ovom našem digitalnom dobu gotovina i dalje igra važnu ulogu u našem gospodarstvu, naglasio je čelnik Europske središnje banke u priopćenju povodom izdanja nove novčanice od 50 eura.

Istraživanje o upotrebi gotovine

- Istraživanje o upotrebi gotovine koje će uskoro biti objavljeno a provedeno je u ime ECB-a pokazuje da na gotovinu otpada više od tri četvrtine ukupnih plaćanja na prodajnim mjestima u eurozoni, odnosno, iskazano u vrijednosti transakcija, nešto više od polovine, naglasio je Draghi.

Prošlogodišnja odluka Europske središnje banke o postupnom povlačenju iz upotrebe novčanice od 500 eura razljutila je neke u njemačkoj središnjoj banci, koji strahuju da se time želi ograničiti sloboda njemačkih građana da štede u gotovini.

Iz ECB-a su objasnili da je novčanica povučena zbog bojazni da se koristi za financiranje kriminala i terorizma, iako službeni podaci o tome ne postoje.

26. travanj 2024 19:56