Aktualno
StoryEditor

ECB nastavlja s penalizacijom banaka zbog čuvanja novca, ekonomska klima poboljšana

19. Siječanj 2017.

Nakon prosinačkih poteza Europske središnje banke (ECB) poboljšano je ozračje u gospodarstvu eurozone, ustvrdio je u četvrtak bančin čelnik Mario Draghi, upozorivši da su spremni uvesti nove poticaje gospodarstvu, ako se poboljšanje pokaže privremenim.

Draghi je tržišnim sudionicima poslao uobičajenu poruku, kazavši da će kamatne stope ostati na postojećim ili nižim razinama kroz dulje razdoblje i da su spremni povećati ili produljiti kupovine obveznica, ako se izgledi pogoršaju.

>>>Nastavljen višegodišnji trend razduživanja, pada investicijskog i obrtnog kreditiranja

"Potreban je vrlo značajan stupanj prilagodbe monetarne politike. Budu li izgledi manje povoljni, spremni smo povećati naše programe kupovine imovine u pogledu njihova iznosa ili razdoblja trajanja", poručio je Draghi s tiskovne konferencije po završetku prve ovogodišnje redovne sjednice.

https://www.youtube.com/watch?v=qYwcEs_WSgo

Upozorio je pritom da bi izostale strukturne reforme mogle zakočiti gospodarski rast u eurozoni pa bi ih trebalo pojačati.

"Istjerivanje" novca Na sjednici je upravno vijeće ECB-a stoga odlučilo ostaviti ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih nula posto. Također su zadržali negativnu kamatnu stopu od minus 0,4 posto na depozite banaka u eurozoni kojom ih se nastoji odvratiti od čuvanja novca u središnjoj banci.

ECB je u prosincu odlučio produljiti trajanje programa kupnje imovine, odnosno kvantitativnog ublažavanja do kraja 2017. godine. Istodobno su najavili da će od travnja smanjiti za četvrtinu mjesečni iznos kupovina, koji trenutno iznosi 80 milijardi eura.

>>>Prve naznake da više od tisuću milijardi eura ECB-a nalazi put do realne ekonomije

Ovotjedni podaci Eurostata o inflaciji pokazali su da je godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena u eurozoni u prosincu prvi put u tri godine premašila jedan posto. Unatoč skoku i dalje je osjetno ispod zacrtane u ECB-u od nešto ispod dva posto i najvećim je dijelom posljedica viših cijena nafte dok temeljna stopa inflacije ostaje opasno niskom, primjećuje Reuters.

U kontekstu rasta stope godišnje inflacije u Njemačkoj na 1,7 posto u prosincu, tamošnji kritičari ECB-a pozivaju središnju banku eurozone da okonča programe tiskanja novca prije službeno objavljenog roka, podsjeća Reuters. Neki krugovi u Njemačkoj smatraju da mjere ECB-a kažnjavaju štednji sklone Nijemce a idu na ruku neučinkovitim gospodarstavima.

19. travanj 2024 21:29