07. lipanj 2017.

ECB objavio da će španjolski Banco Popular vjerojatno propasti

Španjolska banka Banco Popular "propada ili će vjerojatno će propasti" nakon što se njezino stanje likvidnosti drastično pogoršalo, pa će zato biti prodana Banco Santanderu, objavila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).

"ECB je 6. lipnja zaključio da Banco Popular Espanol propada odnosno vjerojatno će propasti", objavila je središnja banka u kratkom priopćenju.

To je prvi put da ECB objavljuje takvo priopćenje u svojstvu europskog tijela za superviziju banaka, primjećuje AFP.

"Značajno pogoršanje stanja bančine likvidnosti tijekom posljednjih dana dovelo je do zaključka da bi entitet u bliskoj budućnosti došao u situaciju u kojoj neće moći plaćati svoje dugove ili druge obveze kako dospijevaju na naplatu", pojasnili su u priopćenju.

>>> ECB upozorava na ‘značajne rizike’ financijske stabilnosti eurozone

"Slijedom toga ECB je zaključio da banka ne može, odnosno vjerojatno će propasti i o tome propisno izvijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), koji je prihvatio sanacijski plan u sklopu kojeg se predviđa prodaja Banco Popular Espanola španjolskom Banco Santanderu", stoji dalje u ECB-ovu priopćenju.

Čini se da je takvo rješenje preferirana opcija i za čelnika Banco Populara Emilia Sarachoa, premda se druga banka BBVA također navodila kao potencijalni kupac.  Odvojeno, iz SRB-a je priopćeno da su prenijeli sve dionice i kapitalne instrumente Banco Populara na Banco Santander. "To znači da će Banco Popular smjesta poslovati pod normalnim poslovnim uvjetima kao solventan i likvidan član Santander Grupe", stoji u priopćenju SRB-a.

>>> ECB: Središnje banke očekuju veće ovlasti, nastavak korištenja nekonvencionalnih alata

Banco Popular sedma je po veličini banka u Španjolskoj. Još uvijek se muči zbog nagomilane problematične imovine od krize 2008. godine, koju čine nekretnine zaplijenjene vlasnicima koji nisu bili u mogućnosti otplatiti zajmove i hipoteke. Zbog velikih rezervacija u iznosu od 5,7 milijardi eura na koje je bila primorana, 2016. godinu je završila s neto gubitkom od 3,5 milijardi eura.

Njezina tržišna kapitalizacija više je nego prepolovljena u samo tjedan dana na Madridskoj burzi, a u utorak se njezinim dionicama trgovalo po cijeni od svega 0,32 eura. Pod pritiskom su u srijedu bile i dionice Banco Santandera čiji ulagači, čini se, baš nisu bili posebno sretni zbog najave da će banka preuzeti Banco Popular.