Aktualno
StoryEditor

ECB povisio procjene rasta, nastavlja sa stvaranjem novca

14. Prosinac 2017.

Europska središnja banka (ECB) povisila je u četvrtak procjene gospodarskog rasta u eurozoni u iduće dvije godine ali su ponovili da će provoditi poticajne mjere sve dok to bude potrebno u kontekstu prognoze da bi inflacija i u 2020. godini trebala biti ispod ciljane razine.

ECB je povisio procjene rasta i sada očekuju da će iduće godine gospodarstvo eurozone porasti 2,3 posto, što je za pola postotnog boda više no što su procijenili u rujnu.

>>>ECB povisio procjene rasta, nastavlja sa stvaranjem novca

Prognoza za 2019. godinu podignuta je za 0,2 postotnog boda, na 1,9 posto. U istom je postotnom iznosu povećana i ovogodišnja procjena i u ECB-u sada očekuju rast aktivnosti u eurozoni za 2,4 posto.

Trend ipak pokazuje usporavanje aktivnosti, uz procijenjeni rast u 2020. godini od 1,7 posto.

"U pravom smjeru"

Ista je vrijednost - 1,7 posto - za 2020. godinu procijenjena i za stopu inflacije mjerenu harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), što znači da bi bila ispod ciljane razine od nešto ispod dva posto. Ako se izuzmu cijene energije i svježe hrane, iznosit će 1,8 posto, procjenjuju u ECB-u.

>>>EP traži dioništvo u kreiranju ECB-ovih smjernica za nenaplative kredite

"Sve u svemu, izmjene makroekonomskih prognoza idu u pravom smjeru", kazao je na konferenciji za novinstvo predsjednik ECB-a Mario Draghi, uz napomenu kako prigušeni rast plaća upućuje na zaključak da je i dalje potrebna "obilna" razina poticaja.

>>>Saxo banka: Nepopustljivi Draghi ne odustaje od kvantitativnog opuštanja

U pažljivo odmjerenoj poruci Draghi je ipak dodao kako je sigurniji no što je bio prije dva mjeseca da je moguće dosegnuti zacrtanu stopu inflacije. Napomenuo je i kako ne očekuje negativne posljedice zaoštravanja monetarne politike u SAD-u koji je jučer očekivano podigao ključne kamatne stope.

>>>Draghi ne vidi povod za ‘devijacijom’ u stvaranju novca

ECB je danas zadržao kamatne stope na važećoj razini a nastavljaju i provoditi program kupnje imovine (stvaranja novca), minimalno do kraja rujna iduće godine.

Dosada su kroz taj program u gospodarstvo ubrizgali 2.550 milijardi eura, bilježi Reuters, dodajući da je rezultat tih mjera oporavak gospodarstva eurozone koji se sada proteže na petu godinu i devet milijuna novih radnih mjesta.

>>>Draghi naveo uvjete za smanjenje nezaposlenosti među mladima

20. travanj 2024 03:12