14. lipanj 2018.

ECB prestaje s programom namijenjenim stabilizaciji gospodarstva eurozone

Veliki program Europske centralne banke za poticanje gospodarstva eurozone završit će u prosincu, najavili su iz ECB-a. Program kupnje obveznica koji košta 30 milijardi eura mjesečno bit će zaustavljen sve dok su ekonomski podaci pozitivni. Ovaj potez veliki je korak ka rušenju politika kreiranih s ciljem stabilacije eurozone uslijed financijske krize, javlja BBC.

Upravno vijeće banke, stoji u priopćenju, nastavit će s neto transakcijama unutar programa kupoprodaje imovine s trenutnom mjesečnom vrijednošću od 30 milijardi eura do kraja rujna ove godine, nakon čega će se vrijednost smanjiti na 15 milijardi eura mjesečno koliko će iznositi do kraja prosinca kada će program završiti.

>>>ECB nastavlja sa stvaranjem novca; Draghi upozorio na rizik jačanja protekcionizma

Program kupoprodaje imovine započeo je 2015. godine nakon što su Velika Britanija i SAD pokrenule slične programe u cilju jačanja gospodarstva. Program je do sad generirao više od dva bilijuna eura europskom gospodarstvu držeći kamatne stope na nuli ili blizu nule.

Kamatne stope stabilne

U ECB-u očekuju da će ključna kamatna stopa ostati na nuli najmanje do ljeta iduće godine i koliko god će biti potrebno kako bi se osiguralo da inflacija bude u skladu s očekivanjima, što i investitori očekuju. Za razliku od SAD-a i Velike Britanije, razina inflacije u EU nalazi se ispod ciljane inflacije od otprilike 2 posto, a euro je skliznuo na 1,1728 dolara.

>>>Carinski rat mogao bi omesti globalni oporavak – ECB

Patrick O‘Donnell, viši investicijski menadžer u Aberdeen Standard Investments smatra da ECB ovime odašilje ‘opreznu poruku‘.

- Najavom da će program završiti ove godine, pritom ne sigunalizirajući da će se stope mijenjati najmanje do sljedećeg ljeta, Draghi priznaje da je spreman čekati barem do iduće godine na podizanje cijena. To će utješiti tržišta, no moramo biti svjesni da je u ovoj fazi to samo vodič, a ne jamstvo, upozorio je O‘Donnell.