19. svibanj 2017.

ECB pri zaoštrenju monetarne politike mora povesti računa o neiskorištenoj radnoj snazi - dužnosnik

Inflacija u eurozoni možda će jačati sporije no što se očekivalo zbog neiskorištene radne snage na tržištu rada i Europska središnja banka (ECB) mora o tome voditi računa kako ne bi preuranjeno zaoštrila monetarnu politiku, upozorio je u petak dužnosnik upravnog vijeća banke.

Širi pokazatelj nezaposlenosti i podzaposlenosti dvostruko je veći od referentne stope nezaposlenosti zbog učestalog privremenog i rada na određeno vrijeme. To objašnjava slabašan rast plaća i njihov skroman utjecaj na približavanje inflacije zacrtanoj razini od nešto manje od dva posto, objašnjava Benoit Coeure.

>>> ECB: Središnje banke očekuju veće ovlasti, nastavak korištenja nekonvencionalnih alata

"Sve to u osnovi znači da će inflaciji trebati dulje vremena da se zahukta i da bi pritisak plaća mogao početi osjetnije jačati kada... budu (u tržište rada) ponovo apsorbirani oni koji su još spremni raditi, a nisu uvršteni u kategoriju nezaposlenih", tumači Coeure.

"Budemo li ignorirali činjenicu... da je neiskorišteni kapacitet radne snage na tržištu rada možda veći no što pokazuju referentni pokazatelji nezaposlenosti, mogli bismo se izložiti riziku preuranjenog zaoštravanja monetarne politike", dodao je. Bude li ECB ignorirao neiskorištene kapacitete na tržištu rada, to bi moglo zakočiti rast i nepotrebno produljiti nezaposlenost ljudi pa inflacija neće jačati, ističe dužnosnik ECB-a.

>>> ECB: ‘Cash’ je još uvijek kralj u eurozoni

Kada se pak inflacija stabilizira oko razine od dva posto, ECB mora zaoštriti monetarnu politiku čak i ako nezaposlenost ostane visoka, kako bi se izbjeglo pregrijavanje gospodarstva, upozorio je. Inflacija je sada dobrano zašla u pozitivan teritorij i u travnju je iznosila dva posto. Coeure naglašava da ECB neće zadržati monetarne poticaje samo kako bi se otvarala nova radna mjesta.

"Ako dosegnemo točku na kojoj inflacija neće trebati podršku kako bi se održala na zacrtanoj razini a dugoročna nezaposlenost ostane visoka, nema nikakve sumnje kakvo će biti moje stajalište u pogledu naše politike. Monetarna politika ne može poticati pregrijavanje gospodarstva kako bi se suzbili rizici na tržištu rada", istaknuo je Coeure.