Aktualno
StoryEditor

ECB priprema nove smjernice za izdavanje dozvola za rad financijskih kompanija

07. Rujan 2017.

Europska središnja banka radi na novim smjernicama za izdavanje dozvola za rad financijskih tvrtki koje bi obuhvatile i sektor financijske tehnologije, objavila je u srijedu čelnika ECB-ova odjela za superviziju Daniele Nouy.

>>>‘Kvantitativno popuštanje’ ECB-a na Europskom sudu

Financijsko-tehnološki sektor još je uvijek relativno malen ali postupno krade tržišni udio od tradicionalnih zajmodavaca u čitavom nizu usluga, od platnog prometa do kreditiranja.

U prvoj polovini godine financijsko-tehnološke kompanije privukle su 6,5 milijardi dolara ulaganja, navodi Reuters.

- U ECB-u smo, primjerice, počeli raditi na vodiču za izdavanje dozvola za rad koji će obuhvatiti i financijsko-tehnološke kompanije, kazala je čelnica odjela za superviziju na konferenciji u Frankfurtu.

Konferenciju "Radikalne promjene u bankama" organizira poslovni list Handeslblatt,

- Tehničke i financijske prepreke donekle su smanjene; nove kompanije danas lakše ulaze na tržište (bankovnih usluga), ustvrdila je Nouy.

>>>ECB uklonio ‘deadline’ za stvaranje novca, zadržao negativne kamatne stope

Financijsko-tehnološki sektor još je u povojima a obuhvaća čitav niz inovativnih tehnoloških kompanija i rješenja, od aplikacija za mobilno plaćanje do digitalnih platnih mreža poput Bitcoina. Drži se da će upravo taj sektor igrati ključnu ulogu u budućnosti financijskih usluga, pri čemu regulatori još tragaju za optimalnim regulatornim okvirom.

25. travanj 2024 23:08