Aktualno
StoryEditor

Eco-Sandwich: Inovativni proizvod nastao suradnjom profesora, studenata i tvrtki

14. Srpanj 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Panel za ventiliranu fasadu Eco-Sandwich  hrvatski je brend potpuno izrađen od održivih materijala. To znači da se taj građevinski element sastoji od 50 posto recikliranog betona i opeke, zbog čega se može reciklirati. Dakle, ne mora se baciti na odlagalište otpada, nego ponovno može biti iskorišten u proizvodnji betona. I još nešto: osmislili su ga domaći stručnjaci, profesori i studenti s Fakulteta građevinarstva u Zagrebu, a sufinancirale hrvatske tvrtke. – Toplinska izolacija napravljena je od mineralne vune proizvedene tehnologijom Ecose. Riječ je o vuni u čijoj proizvodnji nisu rabljeni formaldehidi i umjetna ljepila, nego prirodne smole, a sadržava i recikliranu mineralnu vunu – objašnjava Ivana Banjad Pečur s Fakulteta građevinarstva u Zagrebu.

Inovacija za spas i rast Eco-Sandwich je rezultat izravne suradnje između Zavoda za materijale Građevinskog fakulteta i Betona Lučko, tvrtke koja se u predstečajnom postupku odlučila inovacijom boriti za opstanak na tržištu. Sufinanciran je i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. – Eco-Sandwich nam je u tome svakako pomogao. Dobili smo sufinanciranje, napravili plan izvedbe, rekonstruirali dio proizvodnih pogona, uložili 70-ak tisuća eura, a ostalo financira EU. Prepoznali smo da nam ta inovacija može pomoći u razvoju, tvrtkina promidžba također je odlična. Riječ je o proizvodu koji smatramo perspektivnim, sada ga još samo trebaju prepoznati projektanti – rekla je Suzana Hozmec, voditeljica projekta u Betonu Lučko, razvijenoga između 2012. i 2015. U nabavi materijala sudjeluje i tvrtka Eurco iz Vinkovaca, specijalizirana za rušenje objekata, koja je osigurala opeku i beton. Taj fasadni panel već je primijenjen u gradnji; njime su obloženi POS-ovi objekti u Koprivnici u kojoj se Eco-Sandwichem upravo gradi prva stambena kuća. Potencijal tog inovativnoga građevinskog proizvoda odmah se pokazao na minhenskom sajmu Bau na kojemu je proglašen jednim od deset najboljih izloženih proizvoda. Cijeli je projekt stajao 935.000 eura. Dakako, i studenti građevinarstva sudjelovali su u njemu. U Vlaškoj ulici u Zagrebu obnovili su zgradu Bagdad pretvorivši je u gradski vrt u kojemu se sadi voće i povrće.

Primjena u Koprivnici – Eco-Sandwich je potpuno financiran novcem Europske unije, i to u sklopu programa ‘CIP ekoinovacije‘. Odobreno nam je sufinanciranje u omjeru od 50 posto. Zanimljivo je da nam nisu, što je u takvim natječajima često, uvjetovali da nam najmanje tri različite zemlje budu partnerice. Svi su naši partneri iz Hrvatske, a EU nam financira optimizaciju proizvoda, plasman na tržište i prvu aplikaciju – objasnila je Banjad. Proizvod je dobio pohvale u Bruxellesu, a na domaćem je terenu Koprivnica prepoznala potencijal ekološki prihvatljivog proizvoda. Studenti su u projekt uključeni preko udruge SUPEUS koja okuplja mlade inženjere strojarstva, elektrotehnike i građevine te arhitekte.

26. travanj 2024 06:35