16. veljača 2018.

Edi Gobo najavio kandidaturu za predsjednika IDS-a

Dugogodišnji tajnik pulskoga IDS-a i član općinske podružnice IDS-a u Medulinu Edi Gobo najavio je na konferenciji za novinare održanoj u petak u prostorijama zajednice Talijana u Puli kandidaturu za predsjednika stranke na Izbornom saboru IDS-a koji će se u subotu održati u Labinu.

Ocijenivši kako je više razloga za, kako je rekao, "pokušaj kandidiranja", Gobo je rekao da je temeljni razlog taj što želi stvarnu, a ne samo deklarativnu decentralizaciju, dekoncentraciju i demokratizaciju.

‘Istrijanstvo je naš svjetonazor, kao kultura našeg zavičaja Istre i otoka, kao privrženost svome kraju i svome narodu, i to kao želja da to ne bude samo pripadnost, već i pogled na život i svijet koji nas okružuje‘, poručio je Edi Gobo, koji od sadašnjeg predsjednika IDS-a Borisa Miletića očekuje da mu među prvima potpiše potporu za kandidaturu i time, kako je rekao, ‘dokaže da je demokrat‘.

Da bi mogao biti kandidat za predsjednika IDS-a Gobo mora prikupiti potpise 25 od 297 članova IDS koji će biti na sutrašnjem izbornom Saboru IDS- a koji osim  predsjednika izabire i pet potpredsjednika te devet članova Predsjedništva.

>>>Miletić: Uljanik je othranio radnike, školovao djecu, značajan je za gospodarstvo cijele Hrvatske

"IDS ne može nastaviti ovako jer je to put u njegovu propast. Ona možda neće nastupiti za godinu ili dvije, ali sasvim sigurno u sljedećim godinama možemo očekivati propadanje stranke i definitivan silazak s vlasti", ocijenio je Gobo, kritizirajući što mu nije omogućeno da konferenciju održi u prostorijama stranke iako je 14 godina bio tajnik pulskoga IDS-a.

Program koji nudi kao kandidat za predsjednika stranke temelji se na dosljednoj demokratizaciji stranke, koja, kako je rekao, "pod hitno mora mijenjati statut koji je zastario i koji se već deset godina bezuspješno mijenja".

Također se zauzima za "dekoncentraciju, i to ne samo zbog dupliranja, tripliranja funkcija" nego i općenito rada IDS-a, koja se odnosi na prezastupljenost članova stranke koji rade u javnom sektoru.

>>>IDS, GLAS i Pametno traže liberalnu platformu kao ‘branu od populizma i konzervativizma’

Govoreći o političkome dugoročnom programskom dijelu, Gobo je istaknuo kako se treba boriti za "Istru regiju u njezinim prirodnim granicama te za promptnu autonomiju unutar Hrvatske". Također je istaknuo "istrijanstvo", koje je, po njegovu mišljenju, "potisnuto jer se vrh stranke uglavnom izjašnjava Hrvatima i Talijanima".

"Istrijanstvo je naš svjetonazor, kao kultura našeg zavičaja Istre i otoka, kao privrženost svome kraju i svome narodu, i to kao želja da to ne bude samo pripadnost, već i pogled na život i svijet koji nas okružuje", poručio je Edi Gobo, koji od sadašnjeg predsjednika IDS-a Borisa Miletića očekuje da mu među prvima potpiše potporu za kandidaturu i time, kako je rekao, "dokaže da je demokrat".