Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Ministarstvo turizma godinu i pol kasni s pravilnikom o pružanju usluga

10. Lipanj 2019.

Zakon o pružanju usluga u turizmu stupio je na snagu još 1. siječnja 2018., dakle prije godinu i pol. Prema tom zakonu u roku od šezdeset dana ministar turizma trebao je donijeti pravilnik na temelju kojeg bi se organizirali tečajevi za voditelja i osnivača turističke agencije.

Novi pravilnik o licenciranju osnivača i voditelja turističkih agencija trebao je biti donesen najkasnije do kraja veljače prošle godine. Visokoškolske ustanove čekaju ga od tada kako bi mogle organizirati tečajeve za buduće vlasnike i voditelje agencija

Tim bi se pravilnikom propisao način na koji se ocjenjuju kandidati na stručnom ispitu, tko može biti član ispitne komisije i tome slično.

Ukratko, bez tog licenciranja budući poduzetnici ne bi mogli otvoriti svoju turističku agenciju, a pravilnik ni do danas nije donesen.

Doduše, kandidati ispite mogu polagati prema starom pravilniku, ali kako se može čuti, neke su visokoškolske ustanove već od početka 2018. prestale držati taj tečaj, a neke su krenule pa su zastale s tim programom očekujući da će pravilnik biti donesen. Naime, taj tečaj treba preuzeti Ministarstvo turizma od visokoškolskih ustanova te je rečeno da će biti pojednostavnjen i jeftiniji. Ali evo, prođe gotovo godinu i pol dana, a od pravilnika nema ništa.

Šutnja Ministarstva

Pitao sam sredinom svibnja Ministarstvo turizma što je s novim pravilnikom, no do danas nisam dobio odgovor. Umjesto toga predsjednik HGK-ova Udruženja putničkih agencija Boris Žgomba odgovorio mi je da je pravilnik prošao e-savjetovanje te da je trenutačno u postupku javne rasprave, nakon čega se očekuje i njegovo prihvaćanje (bogtepitaj kada).

– Do sada su tečajevi organizirali dovoljno često i u cijeloj zemlji, zbog čega vjerujemo da agencije nisu imale teškoća u educiranju potrebnoga kadra – kaže Žgomba. No iako mi nisu odgovorili, od siječnja 2018., kako se može saznati na Sveučilištu u Dubrovniku, prekinuto je organiziranje licenciranja za buduće vlasnike i voditelje turističkih agencija. Stručna suradnica u Centru za cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje odraslih Ekonomskog fakulteta u Splitu Marina Tudor veli da trenutačno nemaju ‘odgovor hoće li se i kada sljedeći ciklus seminara organizirati jer čekaju pravilnik‘. Dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana kaže da taj fakultet od siječnja 2018. nije organizirao licenciranje.

– Do donošenja tog propisa zastali smo sa organizacijom programa kako zainteresirane polaznike ne bismo doveli u dvojbu u vezi s uvjetima polaganja ispita – kaže profesorica Smolčić Jurdana.

Tajnik ispitnog povjerenstva Katedre za turizam Ekonomskog fakulteta u Zagrebu doc. dr. sc. Antonio Vlahov kaže da su nakon 1. siječnja 2018. organizirali još dva seminara prema starom pravilniku, ali da vjeruje da zbog skorašnjega donošenja novog pravilnika više neće organizirati licenciranje.

Nema opravdanja

Igor Buzov, voditelj cjeloživotnog obrazovanja Veleučilišta Vern‘, također podsjeća da mogu i dalje organizirati stručne ispite, no nije naveo koliko su ih organizirali nakon 1. siječnja. Pitao sam i druge fakultete organiziraju li ih i dalje, no nisu mi odgovorili.

Na gubitku su oni koji žele osnovati agenciju ili pak one agencije koje žele postaviti svoje zaposlenike za voditelje. Iako u Ministarstvu nedvojbeno imaju posla, nedonošenje pravilnika (s time da se ne zna kad će biti donesen) nema opravdanja, pogotovo što je već počela nova turistička sezona.

Ali kad već moramo čekati Ministarstvo, dobro bi bilo da one visokoškolske ustanove koje su obustavile licenciranje ipak organiziraju barem još jedno, pogotovo što će, kako kaže Buzov, prema prijedlogu novog pravilnika visoka učilišta moći organizirati licenciranje za voditelja poslovnice prema starom pravilniku do tri mjeseca nakon stupanja na snagu novoga. To znači da će tek onda formirati ispitna povjerenstva, što bi se također moglo otegnuti, pa bi se to svakako moglo tako premostiti. 

POST SCRIPTUM U prvi mah zapitao sam se zašto je uopće potrebno licenciranje da bi netko osnovao turističku agenciju ili postao voditelj agencije, ali pretražujući po internetu, čini se da da taj uvjet ne postoji samo u Hrvatskoj. Žgomba smatra da je to opravdano jer je, kaže, ‘poslovanje turističkih agencija izrazito osjetljivo kad je riječ o zaštiti potrošača, o čemu svjedoči i kompleksna europska Direktiva o paket-aranžmanima‘. Poslovni se odnos temelji na povjerenju kao i u bankarstvu, osiguranju i odvjetništvu u kojima se propisuje polaganje stručnog ispita. Također, veli, ne uključuju nužno svi nastavni programi u Hrvatskoj u dijelu turizma predmete koji primjereno obuhvaćaju poslovanje turističkih agencija u onom opsegu koji je potreban za voditelja turističke agencije.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom. Kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; 01/6333-548; Adresa: Edis Felić, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

18. travanj 2024 10:16