Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Mljekari se osjećaju diskriminirani u odnosu na trgovce

22. Kolovoz 2016.

U Ministarstvu poljoprivrede napravljen je Nacrt prijedloga zakona o zabrani nepoštenih trgovinskih uvjeta u lancu opskrbe hranom. Cilj je već iz naziva jasan, ali problem je u tome što u izradi Nacrta nisu sudjelovali predstavnici ugroženih sektora, što je propust već u startu. Najviše su negodovali predstavnici mliječne prerađivačke industrije i s njima, što je zanimljivo, proizvođači mlijeka na farmama, iako između te dvije grupacije najčešće stoji barikada koja se za sada čini nepremostiva. No to je druga, a i poznata priča. Farmere i prerađivače u ovom je slučaju ujedinilo Ministarstvo poljoprivrede, ne samo zbog toga što nisu pozvani da kažu svoje mišljenje o budućem zakonu, nego i zbog toga što ih Nacrt u pojedinim odredbama diskriminira u odnosu na trgovce. U Udruzi prerađivača i otkupljivača mlijeka CroMilk smatraju da se ne može u zakonu koji definira odnose u lancu proizvodnje i prodaje hrane kao potencijalne kršitelje ugovora i zakona te one koji nameću nepoštene uvjete (koji će biti definirani u zakonu) imenovati samo tvrtke iz određenih djelatnosti, a iz drugih ih ni spomenuti.

Jači tlači

Upravo je takvo rješenje zakona predviđeno u Ministarstvu poljoprivrede, u kojem stoji da će farmeri i prerađivači jedni drugima plaćati penale prekrše li odredbe ugovora koje su međusobno potpisali te ako jedni prema drugima nametnu nepoštene kupoprodajne uvjete, a penali kod trgovaca ne spominju se. Pokušajmo malo analizirati. U tom lancu proizvodnje i prodaje hrane, idući od početka lanca prema kraju, karike su sve jače. Tako su primjerice prerađivači mlijeka (kojima pripada CroMilk) jači od farmera i mogu im nametnuti igru koju žele. Doduše, često moraju ‘povlačiti ručnu’ jer su pobune farmera neugodne za imidž prerađivača i otkupljivača mlijeka, ali ako je vjerovati onome na što se cilja u zakonu, a to je da i jači moraju igrati fer igru, onda će prerađivači ipak paziti da se ne ogriješe o pravila fer igre. S druge strane, spomenuti su i farmeri, koji bi trebali također plaćati penale, ali u praksi to je sada praktično nemoguće jer su oni najovisniji u tom lancu. Ipak, u Ministarstvu ispravno postupaju kada kao zakonodavci predviđaju moguću situaciju da i farmeri ucjenjuju prerađivače, a nije nemoguće da se i to jednom dogodi.

Šutnja

Isti je odnos između prerađivača i trgovaca. Trgovci su u tom lancu najjača karika, oni postavljaju uvjete prerađivačima i vrlo često čujemo od poduzetnika da ih trgovci ucjenjuju, a na prste jedne ruke moglo bi se nabrojiti poduzetnike koji su to smjeli reći javno. Zato nije jasno zašto u Ministartvu Davora Romića nisu predvidjeli penale i za trgovce, tim prije što se poduzetnici daleko više žale na trgovce nego farmeri na prerađivače. Tražili smo od Ministarstva poljoprivrede da komentira stajališta predstavnika prerađivača mlijeka i farmera. No odgovor nismo dobili, što samo može značiti da u Ministarstvu nemaju odgovor na kritike mljekara. Ipak, na svu sreću, riječ je samo o Nacrtu zakona, a s druge strane, Hrvatski je sabor raspušten pa će neki novi (ili možda stari) ministar imati dovoljno vremena ispraviti tu nelogičnost. U suprotnom, Ministarstvo će samo potvrditi ono što mnogi misle, da su trgovci nedodirljivi.

24. travanj 2024 05:36