14. studeni 2016.

Edis Felić: Pri uplati doprinosa upisuje se oznaka izvješća u JOPPD-u

U registru sam poreznih obveznika. Iz svojih bruto primanja sâm uplaćujem doprinose i porez mjesečno u Poreznu upravu (PU), putem sustava ePorezna šaljem obrasce JOPPD kao izvješća za doprinose i dugo sam mislio da je sve u redu. Naime, nakon svakog poslanog obrasca JOPPD dobivao sam odgovor od PU-a: ‘Vaš obrazac je ispravan‘. A onda sam prije otprilike pola godine počeo u svom sandučiću u sustavu ePorezna istovremeno dobivati informacije da su moji obrasci JOPPD nepovezani. Nije mi bilo jasno o čemu je riječ ako su obrasci ispravni, s čime to nisu povezani, a nije to kužio nitko koga sam pitao. Odlučio sam da ću jednom skoknuti do svoje porezne referentice da mi to objasni jer sam se bojao da telefonom ili e-poštom ništa neću doznati. Danas ću, sutra ću, pa nikad, a u međuvremenu su stizale informacije ‘Vaš obrazac je ispravan‘  i da mi nije povezan.

Vrag odnio šalu A onda sam nedavno dobio mail  od PU-a na kojem je bilo još stotinjak adresa. Bila je to poruka svima nama da nam obrasci nisu povezani i da to moramo napraviti putem obrasca SNU. Shvatio sam da je vrag odnio šalu i da se ne treba igrati s tim jer se nešto može zakomplicirati, a stvarno nastojim sve uredno plaćati i podmirivati ostale obveze prema PU-u. Uspio sam kontaktirati svoju referenticu telefonom (ipak, jer nisam stigao otići do nje), koja mi je ljubazno objasnila gdje sam griješio. Naime, moji obrasci JOPPD nisu bili povezani s mojim uplatama doprinosa. Podsjećanja radi, obrazac JOPPD mora se poslati onog dana kada se uplate doprinosi, ni dan prije, ni dan poslije, jer onda nastaju komplikacije koje, iskreno, ne razumijem, ali to ionako nije tema ove Pravde. Dakle, onog dana kada bih uplaćivao doprinose, uvijek bih na uplatnici upisivao model i poziv na broj te bih dopisao svoj OIB. Mislio sam da je to dovoljno, odnosno nije mi ni padalo na pamet da bi trebalo dopisati još neku brojku. Međutim, referentica mi je objasnila da sam nakon upisanog OIB-a trebao dopisati i oznaku izvješća koja stoji u nazivu dokumenta, tj. obrasca JOPPD.  Dakle, tu je bila pogreška jer o tome nisam imao pojma, kao što, vidi se iz mailing liste koju sam dobio od PU-a, ne znaju također brojni građani Hrvatske koji poput mene imaju obvezu sami uplaćivati svoje doprinose.

Ima i film U PU-u kažu da ta oznaka izvješća u stvari govori o tome o kojoj je godini riječ i koji je redni broj tog dana u godini kada šaljemo obrasce JOPPD i plaćamo doprinose. – Oznaka izvješća obrasca JOPPD obvezan je podatak na obrascu i nalogu za uplatu, a temeljem tog broja povezuju se zaduženja i uplata iskazanih obveza s JOPPD obrasca – objašnjavaju u PU-u. U PU-u su objasnili da se obrazac JOPPD i uplate doprinosa mogu povezati uz pomoć aplikacije Specifikacija nepovezanih uplata (aplikacija SNU), koja je sastavni dio elektroničkih usluga Porezne uprave, odnosno sustava ePorezne. Poručuju da se na internetskim stranicama PU-a nalaze korisničke upute za aplikaciju SNU te edukativni film koji detaljno vodi korisnika kroz aplikaciju pružajući mu pritom sve potrebne informacije o načinu povezivanja uplata sa zaduženjem obveza iskazanih na obrascu JOPPD. Dakle, trebat će malo truda, ali sve se da popraviti, pogotovo za nas malo gluplje kojima će dobro doći film. Barem meni treba sve nacrtati.