Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Vjesnik ne može dobiti povrat preplaćene komunalne naknade

25. Kolovoz 2019.

Grad Zagreb prihvatio je (zakasnjeli) zahtjev Vjesnika da komunalnu naknadu više ne plaća prema koeficijentu 7 koji vrijedi za izdavačku djelatnost, već prema koeficijentu 3 za tiskarsku djelatnost. No tu promjenu Grad odbija obračunati retroaktivno

Nedavno sam razgovarao s direktorom tiskare Vjesnik Ilijom Nedićem (intervju je već objavljen u Lideru) i, među ostalim, saznao sam da je tu tvrtku prije nekog vremena Grad Zagreb ovršio za 2,2 milijuna kuna zbog neplaćene komunalne naknade. Nedić mi je rekao da nije problem u plaćanju komunalne naknade, nego u tome što je Vjesnik godinama plaćao prema višem koeficijentu nego što je trebao. Ipak, nije Grad Zagreb glavni krivac tome, što će reći i Nedić, nego bivše uprave koje nisu podnijele zahtjev Gradu za izmjenu koeficijenta.

Stvar nije nimalo jednostavna jer je Vjesnik do dolaska Nedića na čelo tvrtke plaćao komunalnu naknadu prema koeficijentu 7, koji je određen za izdavačku djelatnost. No kako su novine Vjesnik otišle u stečaj prije sedam godina, ostala je samo tiskara Vjesnik, pa je koeficijent za tu tvrtku trebao biti 3, kao što je određeno za grafičko-tiskarsko-proizvodnu djelatnost.

Granice suradnje

Nedić je pokušao u pregovorima s predstavnicima Grada Zagreba, ne osporavajući da Vjesnik nije platio komunalnu naknadu, dogovoriti da se za to razdoblje ponovno obračuna visina duga s koeficijentom 3, ali u Gradu su smatrali da se to ne može napraviti retroaktivno.

To je potvrdio, odgovarajući na upit, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić. S druge strane, i sam će Nedić potvrditi ono što Bilić navodi, a to je da su prethodne uprave propustile podnijeti zahtjev za novi obračun.

Nedić je, kako sam naveo, odmah nakon dolaska u Vjesnik podnio takav zahtjev, u svibnju 2017. došla je komisija iz Poglavarstva i utvrdila da Vjesnik zaista više ne posluje kao izdavačka djelatnost. No Nediću je napomenuto da će se novi koeficijent moći obračunavati tek od podnošenja zahtjeva, a da retroaktivno rješenje nije moguće.

I jedna i druga strana, sudeći prema onome što su rekle, bila je voljna surađivati, ali očito postoje granice te suradnje. U Vjesniku smatraju da bi u Poglavarstvu trebali uzeti u obzir da je tvrtka u teškoćama, a u Poglavarstvu smatraju da su maksimalno nastojali izaći ususret Vjesniku, pokušali su dogovoriti dinamiku otplate, ali zakonski se okvir morao poštovati.

Ovdje je riječ o sedam godina otkako Vjesnik posluje isključivo kao tiskara i vjeruje se da je zbog propusta prethodnih uprava Gradu Zagrebu za komunalnu naknadu ostao dužan oko milijun kuna više nego što je trebao.

No propust je zapravo i veći jer, kako kaže Nedić, jedan od članova NO-a Jure Ivančić, pravnik koji je bio i direktor Vjesnika, tvrdi da je još od 1999. kad su se spajali Hrvatska tiskara i izdavačka kuća Vjesnik glavna djelatnost Vjesnika bila grafička, što znači da je koeficijent 3 trebalo primijeniti još prije 20 godina.

Gledajući iz toga kuta, Vjesnik je možda Gradu Zagrebu isplatio desetak milijuna kuna više nego što je trebao, ali da ne nagađamo, sve se to može izračunati. U svakom slučaju, riječ je sigurno o Vjesnikovoj višemilijunskoj preplati.

Zakon je postojao i prije

Postavlja se pitanje hoće li ikad itko odgovarati za ovakav propust koji je tvrtki, koja je ionako bila u teškoj situaciji, nanio štetu. Bojim se da neće, ali to treba prepustiti institucijama, valjda bi se netko trebao time pozabaviti.

U međuvremenu, bilo bi dobro apelirati na Vjesnik, a prije svega na Grad Zagreb, da učine još jedan napor ne bi li pronašli kvalitetno rješenje. Moje je mišljenje da u ovom slučaju nije riječ o nemogućnosti retroaktivnog djelovanja zakona jer je zakon postojao i 1999. (kada su se spajali tiskara i Vjesnik) i 2012. (kada su novine Vjesnik otišle u stečaj) s jasnim pravilima, ali je pogrešno obračunan koeficijent, istina – isključivo krivnjom prethodnih Vjesnikovih uprava.

No to ne sprječava aktere ove priče da ponovno obračunaju komunalnu naknadu s novim koeficijentom, barem od 2012. kada tvrtka posluje isključivo kao tiskara. Mislim da Vjesnik ima osnova za takav zahtjev.

___________________________________________________________________________________

POST SCRIPTUM Iako ne želim biti ničiji PR, moram u ovom slučaju pohvaliti aktualnog prvog čovjeka Vjesnika Iliju Nedića, koji je usprkos naslijeđenim problemima, a tu nije riječ samo o neplaćenoj komunalnoj naknadi (o svemu je govorio nedavno u intervjuu Lideru), u prethodne dvije godine tvrtku uspio postaviti na dobre temelje pozitivno poslujući. Dakle, tvrtka ima perspektivu, mislim da su ljudi koji je sada vode vrlo ozbiljni i zato bi bilo dobro da se još nekoliko puta sjedne i razgovara o pronalasku rješenja problema koji su stvorili sasvim drugi akteri ove priče.

18. travanj 2024 05:21