Aktualno
StoryEditor

Edis Felić: Zbog napada na Zvezdine vaterpoliste poduzetnik ostao bez posla u Srbiji 

25. Veljača 2019.

Nazvao me uzrujan vjerni čitatelj s kojim s vremena na vrijeme prokomentiram stanje u gospodarstvu. Poduzetnik je, ima tvrtku srednje veličine, a ovih je dana izgubio praktično već dobiveni posao u Srbiji zbog napada na Zvezdine vaterpoliste u Splitu.

Poduzetnik se javio na jedan međunarodni natječaj u susjednoj zemlji i tijekom otvaranja ponuda bilo je jasno da je poslao najbolju, nekih 35 tisuća eura nižu od najboljeg drugog ponuđača i već je zadovoljno trljao ruke očekujući poziv da potpiše ugovor. Sve se to obavilo prije splitskog incidenta, osim odluke komisije, koja je zasjedala u ponedjeljak, dva dana nakon napada na vaterpoliste Crvene zvezde. Telefon mu je zazvonio popodne tog dana, a sugovornik mu je, kaže poduzetnik, s osjetnom nelagodom rekao da su odlučili posao dati drugom najboljem ponuđaču.

– Pravdao se, rekao mi je da bi, kad bi u negativnom ozračju kakvo je sada dali posao hrvatskoj tvrtki, reakcije bile nepredvidive. Zato su i donijeli i za njih tešku odluku koja ide meni na štetu – ispričao je poduzetnik.

Nije hir nekolicine divljaka

Poduzetnik je imao najbolju ponudu na međunarodnom natječaju u Srbiji. No članovi komisije zaključili su da u ovom trenutku nije najpametnije posao dati hrvatskoj tvrtki. Nije to samo posljedica splitskog incidenta, već sustavnog toleriranja šovinizma 

Ipak, poduzetnik ne krivi članove komisije. Bio je jako uzrujan dok smo razgovarali, ali mogu reći da sam se u svemu složio s njim.

Iako dolazi iz krajeva u kojima je poveća koncentracija ljudi nacionalističkog naboja, on sam kao da je operiran od toga i jako mu smetaju nacionalistički ispadi u Hrvatskoj. No najveći je problem, ističe, što se šovinističko ponašanje u Hrvatskoj tolerira jednako kao i u Srbiji, čime se samo potiče šoviniste da mogu tako nastaviti.

Nejasno stajalište hrvatske vlade o pozdravu ‘za dom spremni‘, prakticiranom u zločinačkom ustaškom NDH, licemjerno propovijedanje Crkve o ljubavi dok istodobno tolerira dijelu klera poticanje na mržnju, sve to na neki način daje legitimnost onim momcima u Splitu, umišljenim pravednicima, a zapravo zlikovcima, da iskale svoj ‘pravednički bijes‘ na Srbima koji su se usudili prošetati Rivom i čak poželjeli zauzeti hrvatske stolice u hrvatskom kafiću i iz hrvatske čaše popiti ondje (valjda) hrvatsko piće. I još da ih služi hrvatski konobar. Zamislite te drskosti.

Uzrok splitskog incidenta nije bio hir nekolicine divljaka, nego brižljivo stvarane sustavne mržnje prema Srbima. Da, svidjelo se to nekomu ili ne, ono što čujemo o Srbiji – da i država i Srpska pravoslavna crkva, blago rečeno, toleriraju šovinizam, da ne kažem da ga i potiču, stvaramo i kod nas u Hrvatskoj. No dosad nije bilo nekih posljedica za gospodarstva dviju susjednih država, iako je bilo žalosnih pokušaja da se bojkotira roba uvezena ‘s one strane‘. Ovo je prvi put, ako se ne varam, da je jedna hrvatska tvrtka zbog toleriranja šovinizma u Hrvatskoj izgubila posao u Srbiji.

Izvući barem pouku

Šovinizam je sam po sebi besmislena pojava, ali bojim se da je ovaj slučaj bio probijanje leda i da nas ne bi trebalo iznenaditi ako šovinistička atmosfera u objema zemljama počne utjecati na međusobne gospodarske odnose. Pa ako ne iz moralnih razloga ili zbog toga što se vladajući busaju u prsa odanošću Bogu i majci Crkvi (što je u sferi apstrakcije), onda bi barem zbog razvoja gospodarskih odnosa, što je u sferi opipljivog i ovozemaljskog, vladajući trebali početi jasno i nedvosmisleno osuđivati svaki (što bi rekli feralovci) ustašluk hrvatskih šovinista. Isto vrijedi i za one ‘s one strane‘, za njihove šoviniste.

A kada i poduzetnici iz različitih zemalja prestanu surađivati i umjesto njih poslovnu suradnju razviju moralno sumnjivi ljudi, iliti kriminalci, onda je to znak da je vrag odnio šalu. Do toga je, srećom daleko, ali ne znači da nećemo doživjeti, pa ako ima ikakve koristi iz ove štete koju je pretrpio naš poduzetnik, to je da odmah iz nje izvučemo pouku. 


POST SCRIPTUM Iako ga je član komisije u Srbiji podsjetio da ima pravo na žalbu zato što kao najbolji ponuđač nije dobio posao, moj je sugovornik tu mogućost odbacio. Vjerojatno bi žalbu prihvatilo drugostupanjsko tijelo, a članovi komisije bili bi kompromitirani i možda optuženi da su uzeli mito i pritom ne bi mogli reći da je pravi razlog za njihovu odluku bila negativna atmosfera prema Hrvatima zbog splitskog incidenta. Sve to treba uzeti u obzir, a s druge strane, poduzetnik je ostavio sebi otvorena vrata za buduće poslove. Ili što bi se u ovoj nesportskoj priči reklo sportskim žargonom – žrtvovao je pijuna da bi osvojio partiju.

18. travanj 2024 16:17