Aktualno
StoryEditor

Edivo Vina: Hrvatska dobila prvu ‘podmorsku vinariju‘

17. Srpanj 2017.

Vinarija Edivo Vina osim po prekrasnom krajoliku Pelješca na kojem se nalazi i vrhunskim vinima, poznata je i po tome što se radi o prvoj podvodnoj, odnosno podmorskoj vinariji u Hrvatskoj, piše Refinery29.

Svi posjetitelji vinarije imaju priliku zaroniti s osobljem kako bi vidjeli njen podvodni dio. Osim toga, na putu do vinarije imaju priliku izbliza vidjeti kako izgleda proces proizvodnje vina, te plivati iznad starog potopljenog broda na dnu Malostonskog zaljeva.

>>>U Konavlima otkrivena nova sorta vinove loze, ‘Dubrovačka crna’ u procesu je razmnožavanja

Ipak, ne odvija se cijeli proces proizvodnje vina pod morem, pa se tako vino najprije čuva tri mjeseca na tlu, a zatim se pohranjuje u amfore te spušta ispod razine mora gdje se čuva jednu do dvije godine.

Vlasnici vinarije kažu da su se na ovaj način čuvanja vina odlučili jer more prirodno hladi vino u idealnim uvjetima, a savršena tišina pod vodom poboljšava kvalitetu.

Lonely Planet je za ovu jedinstvenu metodu pohrane vina napisao da vinu daje izrazitu aromu borove šume. Iako je propuštanje vode rizik ovakvog načina pohrane, vlasnici su stvorili višestruke mjere opreza kako bi se izbjegla kontaminacija.

Osim plutenog čepa, sve boce zaštićene su s dva sloja gume koje sprječavaju da slana voda uđe u bocu, a same amfore su zaključane unutar kaveza kako bi se spriječila krađa boca.

 

20. travanj 2024 12:29