Aktualno
StoryEditor

EIB financira nositelje lokalnog gospodarstva s gotovo 300 milijuna eura

30. Travanj 2019.

U zagrebačkom hotelu Esplanade u utorak su predstavljeni rezultati rada Europske investicijske banke (EIB) u 2018. godine te su tom prilikom potpisana i dva ugovora između EIB-a i HBOR-a ukupne vrijednosti 342.5 milijuna eura. Riječ je o potpori za srednje kapitalizirana poduzeća, općine, javna poduzeća za ubrzanje gospodarskog rasta i nova radna mjesta te za riječki KBC.

Vrijednost ugovara s KBC Rijeka iznosi 50 milijuna eura, a tim će se sredstvima napraviti prvi korak u preseljenju bolničkih jedinica, raspršenih diljem grada, na jedinstvenu lokaciju. Također, ovaj kredit će pacijentima, medicinskom i sveučilišnom osoblju Kliničkog bolničkog centra Rijeka osigurati veću udobnost, povećanu kvalitetu usluga i brojna tehnološka i klinička poboljšanja. Projektom će se omogućiti i izgradnja modernog centra za njegu majke i djeteta, novog termo-energetskog bloka i novog parkirališta.

Bolnica pod jednim krovom

- EIB pruža podršku projektima koji imaju konkretan pozitivan utjecaj na naše živote kao građana, a ovo je jedan od takvih projekata. Objedinjavanje raštrkanih medicinskih ustanova na jedinstvenoj lokaciji olakšat će život stotinama tisuća hrvatskih građana i medicinskog osoblja u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. I to nije sve, jer je EIB-ova podrška, kroz ESCU, dodatno osnažila KBC Rijeka da može strateški pristupiti svom budućem razvitku. To je ona vrsta dodatne pogodnosti koju samo EIB može ponuditi – rekao je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco.

Predsjednica Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Tamara Perko kazala je kako će se ovim ugovorom na izravan način utjecati na 600 tisuća građana, te je naglasila kako je ovo investicija koja pokazuje ulogu EIB-a i HBOR-a, koji svojim aktivnostima i projektima podržavaju i kreiraju dodanu vrijednost za kvalitetu života građana.

- Svakako da je početak izgradnje novih medicinskih i popratnih sadržaja jedan od značajnijih događaja za grad Rijeku i Primorsko-goransku županiju u ovom desetljeću. Početkom gradnje otpočinje II. faza projekta ‘bolnica pod jednim krovom‘ čime će se pacijentima iz Rijeke, Primorsko-goranske županije te gravitirajućih županija, omogućiti vrhunska medicinska usluga i njega na jednom mjestu. Uz tehničku pomoć EIB-a, sagledan je dugoročni horizont investicije uobličen u sveobuhvatnom poslovnom planu koji je tim KBC-a Rijeka izradio uz pomoć EIB-ovih eksperata – rekao je pomoćnik ravnatelja za financijsko poslovanje Kliničkog bolničkog centra Rijeka Marko Slemenšek.

Potpora za srednje-kapitalizirana poduzeća

Drugi ugovor koji je potpisan odnosi se na potporu za srednje-kapitalizirana poduzeća, općine i javna poduzeća za ubrzanje gospodarskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta. Hrvatskim srednje kapitaliziranim poduzećima, nositeljima lokalnog gospodarstva, te općinama i javnim poduzećima na raspolaganje se stavlja 292,5 milijuna eura iz druge tranše kredita Europske investicijske banke odobrenog Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak.

Jedan dio kredita namijenjen je pružanju podrške hrvatskim srednje kapitaliziranim poduzećima iz sektora industrije, usluga i turizma za povećanje produktivnost i konkurentnosti kako na lokalnom tako i na europskom tržištu dok će drugi dio omogućit općinama i javnim poduzećima u Hrvatskoj ulaganja u projekte infrastrukture, ekonomije znanja, energije i zaštite okoliša. Uz to, ovaj će ugovor doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta.

Dodatna podrška EIB-a i HBOR-a bit će dostupna onim srednje kapitaliziranim poduzećima koja mogu dokumentirati da doprinose svojim investicijskim projektima povećanju zaposlenosti mladih budući da se ovaj kredit provodi u okviru EIB-ove Inicijative za zapošljavanje mladih. Inicijativa potiče programe zapošljavanja mladih u EU koje promiče javni sektor kao što su ulaganja u obrazovne kapacitete, operativne troškove strukovnog osposobljavanja, programe studentskih zajmova i inicijative programa mobilnosti za mlade.

- EIB podupire brži gospodarski rast i zapošljavanje u Hrvatskoj, a ovaj kredit još je jedan dokaz naše predanosti doprinosu prosperitetu hrvatskih građana poticanjem bržeg rasta njihovog nacionalnog gospodarstva. Kredit koji smo danas potpisali s HBOR-om ojačat će ključni stup lokalnog gospodarstva – srednje kapitalizirana poduzeća – i omogućiti im da budu konkurentniji, da proizvode i nude više te da zapošljavaju više ljudi. Kredit je također namijenjen subjektima hrvatskog javnog sektora kojima su potrebna povoljna kreditna sredstva za ulaganja u projekte infrastrukture, ekonomije znanja, energije i zaštite okoliša. EIB je sretan što je u HBOR-u pronašao vjerodostojnog, učinkovitog i pouzdanog saveznika s kojim može efikasno surađivati na ovim zadaćama od značaja kako za Hrvatsku tako i za Europsku uniju – rekao je Scannapieco, dok je Tamara Perko zaključila kako je suradnja između EIB-a i HBOR-a duga već 18 godina te da je tom suradnjom podržano više od 3700 privatnih i javnih projekta.

20. travanj 2024 06:37