Aktualno
StoryEditor

FOTO: EIB odobrio 16 milijuna eura Valamaru, 15 milijuna HBOR-u

06. Ožujak 2018.

Europska investicijska banka (EIB) odobrila je u utorak kredit vrijedan 16 milijuna eura ugostiteljskoj tvrtci Valamar Riviera za dovršetak Valamar Girandella Resorta u Rabcu u Istri. Potpisivanje kredita prvi je primjer izravnog financiranja privatnog sektora u Hrvatskoj uz podršku proračunskog jamstva EU putem Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSI), koji je financijska komponenta Plana ulaganja za Europu, poznatijeg pod nazivom Junckerov plan.

>>> Valamar najavio 705 milijuna kuna investicija, otvaranje 600 radnih mjesta

- Ugovor koji smo danas potpisali s EIB-om primjer je kvalitetnog investicijskog projekta koji je prepoznat na najvišoj europskoj razini jer pridonosi razvoju hrvatskog gospodarstva u širem smislu, izjavio je Marko Čižmek, član uprave Valamar Riviere.

Na svečanom potpisivanju ugovora s Valamar Rivierom, bio je prisutan i Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a koji je predstavio rezultate EIB Grupe u Hrvatskoj u 2017. godini koji su dosegnuli najvišu razinu od 2013. godine.

- Isplate u visini od 729 milijuna eura, odnosno 28% više nego u 2016., predstavljaju naš doprinos realnoj ekonomiji. Također smo potpisali prvu direktnu transakciju s kompanijom iz privatnog sektora uz podršku jamstva EFSI-a kako bi podržali turizam u Hrvatskoj. Turizam je jedan on najvažnijih gospodarskih sektora i zaslužan je za 20% hrvatskog BDP-a te 10% radnih mjesta u zemlji. Ujedno smo potpisali i sporazum za daljnje unaprjeđenje kvalitete EIB-ovih savjetodavnih centara i osnovali savjetničko tijelo tzv. European Advisory Hub koji Hrvatskoj nudi jedinstven pristup podršci u pripremi projekata, kazao je Scannapieco.

Osim zajma Valamaru, EIB je odobrio i kredit Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR-u) u iznosu od 15 milijuna eura kojim će se podržati ulaganja u projekte očuvanja bio-raznolikosti i prilagodbe klimatskim promjenama s ciljem poticanja zelenog razvoja.

>>>HBOR u pet godina podržao više od 1.000 turističkih projekata

Istom je prilikom potpisan i ugovor o savjetovanju između EIB-a i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, na temelju kojega će EIB grupa pružati savjetodavne usluge javnim i privatnim poduzećima u narednih 12 mjeseci. Resorna ministrica Gabrijela Žalac ističe kako je riječ o važnom dogovoru koji bi trebao poslužiti u pripremanju terena za bolju apsorpciju strukturnih EU fondova, nečemu što je dugogodišnja boljka hrvatskog gospodarstva.

- Osim stalne podrške hrvatskom gospodarstvu kroz posredničke zajmove za mala i srednja te srednje velika poduzeća, raduje nas što EIB izravno podupire i privatna poduzeća, izjavio je ministar financija Zdravko Marić, dodavši da mu je zadovoljstvo vidjeti da se aktivnost EIB grupe u Hrvatskoj povećava.

U Hrvatskoj, EIB podupire ulagačke projekte u zamišljene kako bi se smanjila razlika u razvijenosti između regija, ojačala konkurentnost gospodarstva te poboljšao životni standard i kvaliteta života. U 2017. godini, potpora EIB iznosila je 538 milijuna eura, što je 8 milijuna više nego prethodne godine i predstavlja 1,22% hrvatskog BDP-a te stavlja Hrvatsku na treće mjesto po osiguranim sredstvima među članicama EU-a.

26. travanj 2024 15:18