Aktualno
StoryEditor

EIB povećava podršku malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj

05. Prosinac 2017.

Europska investicijska banka (EIB) zaključila je s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) Ugovor o kreditu u iznosu od 60 milijuna eura koji je namijenjen financiranju projekata koje provode mala i srednja poduzeća, Mid-Cap poduzeća, kao i za ostale prioritete (projekte javnog sektora).

- Partnerstvo između Europske investicijske banke i Privredne banke Zagreb, učiniti će dostupnim dodatna sredstva za dugoročno financiranje hrvatskim kompanijama, te osloboditi dodatni kapital za provedbu njihovih projekata i značajno ojačati konkurentnost malih i srednjih poduzeća, koji su glavni pokretač ekonomskog rasta u Hrvatskoj, izjavio je Dario Scannapieco potpredsjednik EIB-a.

>>>EIB i HBOR osigurali sto milijuna eura za MidCap projekte

- PBZ stalno poboljšava svoj asortiman proizvoda namijenjenih SME segmentu s novim programima razvijenim za poticanje i osnaženje rasta i razvoja poduzetničkih aktivnosti i inicijativa u zemlji. Zadovoljstvo nam je što je PBZ EIB-ov partner i u ovoj novoj kreditnoj liniji u iznosu od 60 milijuna eura kojom će se staviti na raspolaganje dodatna sredstva namijenjena financiranju projekata koje provode mala i srednja poduzeća te Mid-Cap poduzeća i za projekte javnog sektora, rekao je Božo Prka predsjednik Uprave PBZ-a.

Ovaj kredit je u skladu s EIB-ovim prioritetom olakšavanja pristupa povoljnim izvorima financiranja europskim malim i srednjim poduzećima. U tu svrhu EIB udružuje snage s financijskim institucijama, kao što je PBZ, koje poznaju lokalna tržišta i čiji su klijenti, između ostalih, mala i srednja poduzeća, mid-cap poduzeća i javna poduzeća.

Ovim kreditom nastavlja se dugogodišnja uspješna poslovna suradnja između EIB-a i PBZ-a. Uz ovaj kredit EIB je PBZ odobrio pet kredita u ukupnom iznosu od 136 milijuna eura i to 2001., 2008. 2011., 2014. i 2016. Svi prethodno odobreni krediti uspješno su iskorišteni za unapređenje poslovanja hrvatskih malih i srednjih poduzetnika te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

26. travanj 2024 11:38