• Pratite nas na:
30. lipanj 2017.

EIB predstavio Program gospodarskog oporavka za Zapadni Balkan

Voditelj ureda Europske investicijske banke u Zagrebu, Anton Kovačev predstavljao je Europsku investicijsku banku na godišnjoj konferenciji Vijeća za regionalnu suradnju održanoj u Dubrovniku.

U okviru konferencije Kovačev je predstavio EIB-ov Program gospodarskog oporavka namijenjen državama Južnog susjedstva od Turske do Arapskih zemalja, te državama Zapadnog Balkana, koje su najviše pretrpjele tijekom izbjegličke krize.

>>>EIB i HBOR: Potpisan ugovor od 250 milijuna eura kojim će se kreditirati mali i srednji poduzetnici

Europska investicijska banka će u okviru Programa gospodarskog oporavka dodatno financirati kvalitetne i prihvatljive projekte u te dvije regije u iznosu od 6 milijardi eura u narednom razdoblju od 5 godina. Uz 6 milijardi eura EIB-ovih sredstava, računa se na privlačenje dodatnih 15 milijardi eura ukupnih ulaganja.

Kombinacija zajmova, darovnica i ostalih financijskih instrumenata

Program ekonomskog oporavka je kombinacija zajmova, darovnica i ostalih financijskih instrumenata u okviru kojeg će se još veća pozornost dati financiranju sektora malog i srednjeg poduzetništva, društvenog poduzetništva razvoju gospodarske infrastrukture, poticanju rasta privatnog sektora i otvaranja novih radnih mjesta. Kako bi prikupio potrebna bespovratna sredstva potrebna za provedbu ovog programa EIB prikuplja darovnice od država članica Europske Unije, financijskih ustanova i međunarodnih banaka.

>>>Europska investicijska banka jedan od najvećih investitora hrvatskoga gospodarstva

Europska investicijska banka odlučno ispunjava svoju zadaću razvojne banke potičući rast i održivi razvoj izvan granica Europske unije financiranjem projekta koji ubrzavaju gospodarski oporavak u državama Južnog susjedstva i Zapadnog Balkana, zaključio je Kovačev u svom izlaganju.