Aktualno
StoryEditor

EIF i HBOR sa 70 milijuna eura potiču razvoj tržišta rizičnog kapitala u Hrvatskoj

28. Siječanj 2019.

Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisali su u ponedjeljak ugovor kojim je pokrenut CROGIP (Croatian Growth Investment Programme). Riječ je o inicijativi koja će potaknuti ulaganje u mala i srednja, te srednje kapitalizirana poduzeća u vrijednosti od najmanje 70 milijuna eura.

Ugovor je potpisao Pier Luigi Gilibert u ime Europskog investicijskog fonda i izvršni direktor EIF-a, Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, i Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a.

- Ovo je ugovor koji je svojevrsni nastavak poticanja razvoja industrije rizičnog kapitala u Hrvatskoj koju HBOR kao razvojna banka podupire, ali isto tako indicira uspostavljanje samostalnog funkcioniranja financijskog tržišta ove vrste. HBOR će u ovom ugovoru participirati s 35 milijuna eura, dok će EIB dodati još 35 milijuna eura koji su namijenjeni hrvatskom gospodarstvu. Time potičemo razvoj ovog tržišta, ali i čitavo gospodarstvo s obzirom da je rizični kapital pokretač hrvatskog gospodarstva. U praksi to će izgledati tako da EIF bira društva za upravljanje, dok HBOR propisuje kriterije. Investicijska strategija fonda mora biti da 70 posto sredstva ulaže u poduzetnike u Hrvatskoj. Kriteriji koji definiraju poduzetnike u RH su da je društvo osnovano u RH, da najveći dio svoje djelatnosti obavlja u Hrvatskoj, ili da planira dugoročno ulaganje u Hrvatskoj, i da zapošljava lokalno stanovništvo – rekla je Tamara Perko povodom potpisivanja ugovora.

Naglasila je kako HBOR nije limitirao djelatnosti poduzetnika koji mogu doći do ovih sredstva, ali su limitirali veličinu poduzeća na 3 tisuće zaposlenih.

- Ovo ulaganje dolazi u razdoblju kada su fondovi za gospodarsku suradnju (FGS-ovi) u koje je HBOR prvotno uložio pri kraju svog ulaganja. Njihov završetak je planiran do 2023. godine i logično je da ovo bude sljedeći korak. Iako je kod FGS-ova bilo određenih problema, bilo je i pozitivnih stvari. Uložilo se oko 150 milijuna eura u poduzeća koja su omogućila ulaganje u 18 tvrtki, zadržavanje oko 5500 radnih mjesta i osnivanje oko 500 novih radnih mjesta. Zaključno, proces je takav da EIF vodi glavnu riječ, a HBOR slijedi njihovu prasku i uči od EIF-a. Konačni proizvod će na tržištu biti do kraja godine. Za kraj treba napomenuti da ovaj proizvod nije namijenjen za startupove, već za poduzeća koja su već prošla inicijalnu fazu razvoja – zaključila je Perko.

Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert rekao je kako će ovaj novi sporazum pružiti potporu razvoju održivog tržišta vlasničkog kapitala u Hrvatskoj, te privlačenju privatnih ulagača na hrvatsko tržište na način da se i nacionalnim kao i međunarodnim upraviteljima fondova olakša pronalaženje malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća.

25. travanj 2024 10:21