Aktualno
StoryEditor

EIF i UniCredit s novih 340 milijuna eura podupiru inovativne tvrtke

07. Svibanj 2018.

Europski investicijski fond (EIF) i UniCredit potpisali su u ponedjeljak ugovor kojim inovativnim tvrtkama omogućuju pristup kreditnim sredstvima u ukupnom iznosu od 340 milijuna eura, objavili su iz EIB-a i UniCredita. EIF i UniCredit potpisali su naime ugovor kojim se povećavaju sredstva dostupna u okviru instrumenta InnovFin SME Guarantee s ciljem da inovativnim malim i srednjim poduzećima te malim srednje kapitaliziranim poduzećima u osam zemalja omoguće veću dostupnost financiranja.

Ugovor će, kako se navodi, omogućiti UniCreditu da putem svojih banaka i leasing društava, inovativnim tvrtkama u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji omogući pristup dodatnim kreditnim sredstvima u iznosu od 340 milijuna eura. Zajedno s inicijalno ugovorenih 160 milijuna eura, mala i srednja poduzeća te mala srednje kapitalizirana poduzeća u tim državama imat će pristup kreditnim sredstvima u ukupnom iznosu od pola milijarde eura.

>>>EIF i Zaba podupiru inovativna mala i srednja poduzeća

Transakcija je ostvarena uz potporu programa Obzor 2020, okvirnog programa Europske unije za istraživanje i inovacije, te Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu. Banke u BiH i Srbiji imat će potporu jamstva koje daje EIF uz potporu okvirnog programa EU-a za istraživanje i inovacije Obzor 2020, dok će ugovori o jamstvu s bankama u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj imati potporu EFSU-a.

Potpredsjednik Europske komisije za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen rekao kako je zemljopisni doseg EFSU-a od izuzetne važnosti te će od današnjeg ugovora potpisanog s UniCreditom imati koristi šest država članica EU iz središnje i istočne Europe.

>>>EIF i Erste: Novih 100 milijuna eura za male i srednje hrvatske poduzetnike

- Mala i srednja poduzeća u tim državama članicama, kao i u dvjema susjednim državama, sad imaju mogućnost zatražiti kredit od UniCredita uz jamstvo iz proračuna EU kako bi pokrenuli i proširili svoje poslovanje, kazao je. Izvršni direktor EIF-a Pier Luigi Gilibert je istaknuo kako je uz povećanje kreditnih sredstava osigurano da više od 500 inovativnih malih i srednjih poduzeća uživa pogodnosti novih mogućnosti financiranja koje će UniCredit omogućiti u osam država putem svojih 13 podružnica.

Direktor UniCredita za poslovanje u srednjoj i istočnoj Europi Carlo Vivaldi je kazao kako se zahvaljujući povećanju ovog krovnog instrumenta može u još većoj mjeri podržati razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća u državama u kojima posluju, osiguravajući im veću dostupnost financiranja i time potaknuti lokalna gospodarstva.

20. travanj 2024 09:29