Aktualno
StoryEditor

EIZ: 40 posto više slobodnih radnih mjesta u svibnju ove godine

05. Lipanj 2018.

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u svibnju je porastao za 40,8 posto u odnosu na isti mjesec lani, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom na godišnjoj razini, a sudeći po traženim zanimanjima pripreme za turističku sezonu su u punom jeku, ističu iz Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako se navodi u utorak objavljenom priopćenju EIZ-a, OVI je u svibnju porastao za 40,8 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što upućuje na nastavak snažnog rasta potražnje za radom na godišnjoj razini.

>>>EIZ: Uoči turističke sezone zabilježen snažan porast potražnje za radnom snagom

Sezonski prilagođen indeks upućuje na jednak zaključak i u kratkom roku, ističu iz EIZ-a, uz podatke da je u odnosu na kraj prošle godine OVI u svibnju veći za 30,3 posto, dok je u odnosu na travanj ove godine indeks u svega mjesec dana porastao za 2,8 posto.

- S obzirom na to da pokazatelji tržišta rada obično prate kretanje BDP-a s vremenskim odmakom, čini se da je rast OVI indeksa u svibnju upravo posljedica ubrzavanja stope rasta BDP-a koja je u prvom tromjesečju 2018. iznosila 2,5 posto na godišnjoj razini, ističu analitičari EIZ-a.

Najtraženija zanimanja

Navode i kako su, sudeći po traženim zanimanjima, pripreme za nadolazeću turističku sezonu u punom jeku jer je najveća potražnja za radnom snagom u svibnju ostvarena u zanimanjima prodavač, konobar, kuhar, vozač, knjigovođa, skladištar te hotelijer/ugostitelj, na koje se odnosilo 46,3 posto svih oglasa.

U trećini oglasa u svibnju tražila se srednja, dok se u tek nešto više od 6 posto oglasa tražila visoka stručna sprema.

- Potražnja za sezonskim zapošljavanjem u porastu je, čemu svjedoči stopa rasta takvih ugovora od 60,4 posto na godišnjoj razini. Istovremeno, udio sezonskih ugovora u ukupnom broju oglasa porastao je s 11,5 posto u svibnju 2017. na 13,3 posto u svibnju 2018. godine. Gotovo tri četvrtine ponuđenih sezonskih poslova odnosilo se na tipična zaposlenja u turizmu: konobare, kuhare, ugostitelje, čistače i prodavače, ističu analitičari EIZ-a.

>>>Sve više slobodnih radnih mjesta, najtraženiji su kuhari i konobari

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

26. travanj 2024 02:40