15. svibanj 2017.

EK istražuje Aspen Pharmu zbog previsokih cijena lijekova za rak

Europska komisija pokrenula je u ponedjeljak službeni istražni postupak zbog sumnji da je Aspen Pharma određivala previsoke cijene za pet životno važnih lijekova protiv raka zloupotrebljavajući svoj vladajući položaj na tržištu.

Pod sumnjom da su prekršena protumonopolska pravila EU-a, istražit će se Aspenove prakse određivanja cijena za posebne lijekove koji sadržavaju djelatne farmaceutske sastojke klorambucil, melfalan, merkaptopurin, tiogvanin i busulfan. Ti se lijekovi koriste u liječenju raka, kao što su hematološki tumori.

Komisija će istražiti informacije prema kojima je Aspen znatnim i neopravdanim povećanjima za čak nekoliko stotina posto neetično napuhavao cijene. Komisija, na primjer, raspolaže informacijama prema kojima je Aspen, da bi mogao nametnuti takve cijene, prijetio da će dotične lijekove povući s tržišta u nekim državama članicama, što je u određenim slučajevima i učinio.

„Kada obolimo, određeni lijekovi mogu nam biti jedina nada da ostanemo na životu ili da si barem produžimo život. Proizvođače tih lijekova potrebno je za to nagraditi kako bismo osigurali da ih nastave proizvoditi. Ali kada cijena nekog lijeka odjednom skoči za nekoliko stotina posto, to postaje nešto što bi Komisija trebala istražiti. Konkretno, mi ćemo u ovom slučaju ocijeniti krši li Aspen pravila EU-a o tržišnom natjecanju time što za niz lijekova naplaćuje previsoke cijene,” izjavila je povjerenica Margrethe Vestager zadužena za politiku tržišnog natjecanja.

Komisija prvi put provodi istragu u vezi sa sumnjama na prakse određivanja previsokih cijena u farmaceutskoj industriji.