Aktualno
StoryEditor

EK: Mikrokrediti do 25 tisuća eura ranjivim poduzetnicima, pola milijuna za socijalna poduzeća

08. Siječanj 2017.

Radi daljnjeg olakšavanja pristupa financiranju poduzećima Europska komisija i Europska investicijska banka pokrenule su još jednu inicijativu kako bi ojačale kapacitete ponuditelja mikrokredita i socijalnog financiranja u sklopu Programa Europske unije za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Budući da je riječ o jednom od kroničnih problema za mala i srednja poduzeća u Europskoj uniji, svrha nove inicijative daljnje je snaženje okoline za mikrofinanciranje i financiranje socijalnog poduzetništva kako bi se potaknula dodatna ulaganja u gospodarstvo i na kraju otvorila prijeko potrebna radna mjesta, osiguralo smanjenje siromaštva i povećala socijalna uključenost. Jamstvenim planom pokrenutim u lipnju pretprošle godine upravlja Europski investicijski fond, dio Grupe investicijske banke; riječ je o sredstvima koja osigurava Komisija. Pomoć najranjivijima

- Zadovoljstvo mi je pokrenuti ‘Mogućnosti ulaganja u izgradnju kapaciteta u okviru EaSI-ja‘ kojima će se strukturnim mjerama pojednostavniti pristup financiranju. Tom će se inicijativom odabranim financijskim posrednicima pomoći u dugoročnom razvoju poslovanja, a europskim mikropoduzetnicima i socijalnim poduzećima osigurat će se trajni pristup fondovima. Inicijativa je prilagođena potrebama financijskih institucija koje žele pojačati svoje kapacitete i ponudu na tržištu. Tim instrumentom potvrđujemo svoju predanost poticanju rasta i otvaranja radnih mjesta te pomaganju najranjivijim ljudima na tržištu rada – komentirala je povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

Zajmovi do 25.000 eura

Konkretno, plan se odnosi na posrednike koji poduzetnicima ili socijalnim poduzećima daju mikrokredite, a koja bi u drugim okolnostima teško ili nikako mogla do potrebnih sredstava zbog visoke rizičnosti. ‘Cilj je povećati pristup mikrofinanciranju za osobe u osjetljivu položaju koje žele osnovati ili razviti svoja poduzeća ili mikropoduzeća, i to posebice zajmovima od najviše 25 tisuća eura. Europska komisija usto prvi put podupire i socijalna poduzeća ulaganjima do 500 tisuća eura‘, stoji u priopćenju Komisije koja namjerava pojačati i socijalnu dimenziju Europskog fonda za strateška ulaganja (poznatog i kao Junckerov fond) za mikrofinanciranje i socijalno poduzetništvo. Kako tvrde u Komisiji, očekuje se da će iznos dostupnog novca za ta područja biti osjetno povećan, sa 193 milijuna eura na čak milijardu, što bi trebalo potaknuti ulaganja vrijedna otprilike tri milijarde eura.

>>>Članice EU zaposlile milijune ljudi novcem iz ESF-a, Hrvatska 177

19. travanj 2024 18:59