Aktualno
StoryEditor

EK očekuje da Hrvatska provede pravorijek arbitražnog suda

04. Srpanj 2017.

Europska komisija očekuje da Hrvatska i Slovenija provedu arbitražnu odluku o granici, izjavio je u utorak u Strasbourgu prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

"Europska komisija prima na znanje odluku arbitažnog suda i očekuje od obje strane da je provedu", izjavio je Timmermans nakon što je kolegij povjerenika Europske komisije raspravljao o odluci arbitražnog suda od 29. lipnja o razgraničenju na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije.

>>> Agencije: Slovenija je pobijedila u graničnom sporu s Hrvatskom

Timmermas je rekao da je Komisija pomagala u pokretanju arbitražnog procesa za rješavanje spora koji traje više od 20 godina, ističući da je uvijek podržavala mirno rješavanje graničnih prijepora. Komisija pozdravlja najavljeni sastanak premijera Mire Cerara i Andreja Plenkovića u Ljubljani 12. srpnja i njihov dogovor da neće biti nikakvih jednostranih poteza.  Timmermans je kazao kako se nada da će se premijeri dogovoriti kako najbolje provesti arbitražnu odluku i kazao da je Komisija spremna posredovati u tom procesu.

"Europska komisija se nada da će obojica premijera dogovoriti o tome kako najbolje provesti pravorijek arbitražnog suda. Komisija naravno ostaje spremna pomoći u tom procesu. Kolegij će ponovno raspravljati o tom pitanju kada krene taj proces kako bi raspravljao o napretku i razmotrio kako može pomoći u punoj i pravednoj provedbi pravorijeka", rekao je Timmermans.

>>> Dvije ribarice položile mreže kod crte razgraničenja

On nije htio otkriti kako je tekla rasprava na sastanku Komisije. "Jedini način da ljudi na kolegiju mogu slobodno govoriti jest jamstvo da neće biti citirani", rekao je prvi potpredsjednik Komisije.

U Europskom parlamentu podijeljena mišljenja oko arbitražne presude

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber izjavio je u utorak u Strasbourgu kako bi Hrvatska i Slovenija trebale nastaviti dijalog o graničnom sporu, dok se čelnik liberala (ALDE) Guy Verhofstadt založio za primjenu arbitražne odluke.

Predsjednik EPP-a Manfred Webber na molbu slovenske agencije STA da iznese svoj stav o hrvatsko-slovenskom arbitražnom sporu, kazao je kako bi bilo bolje da se europske stranke ne svrstavaju za Sloveniju ili Hrvatsku, te ih je obje pozvao da nastave dijalog i "nađu put" glede arbitražne odluke.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) koju vodi premijer Andrej Plenković dio je obitelji europskih pučana, najjače grupacije u EP, a slovenski mediji zadnjih su tjedana navodili da je HDZ snažno lobirao za svoje stajalište da je spor Zagreba i Ljubljane oko granice bilateralne naravi i da mu tako treba i pristupiti.

>>> Kundih: Slovenci će biti najmanje zadovoljni ‘junctionom’

Čelnik liberalne grupacije (ALDE) Guy Verhofstadt napisao je na svom Facebook profilu da Europska komisija objema stranama treba pomoći da se arbitražna odluka implementira, te da je arbitražni sporazum iz 2009. godine Hrvatskoj "otvorio vrata" u EU, što je i česta tvrdnja Ljubljane koja EU smatra "sponzorom" arbitraže. Primjena arbitražne presude bila bi i u interesu EU-a i prilog stabilizaciji odnosa na Balkanu, naveo je Verhofstadt koji je nedavno boravio Ljubljani na regionalnom zasjedanju europskih liberala, te se susreo sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom.

Cerarova Stranka modernog centra (SMC) se nakon osnivanja prije dvije godine pridružila ALDE-u.

Europski socijalisti i socijaldemokrati (PES), kao niti druge političke grupacije u Europskom parlamentu nisu se izjasnili o prirodi slovensko-hrvatskog spora.

 

>>>Bavarski premijer: U granični spor Hrvatske i Slovenije ne želim se miješati

Premijeri Beneluksa također pozvali na poštivanje presude

Premijeri Belgije, Nizozemske i Luksemburga pozvali su u utorak Hrvatsku i Sloveniju da poštuju arbitražnu odluku o granicama između dviju zemalja, objavljeno je na internetskim stranicama luksemburške vlade.

- Premijeri Beneluksa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnu duhu, stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika vlada.

U zajedničkoj izjavi također se podsjeća da su se Hrvatska i Slovenija 4. studenoga 2009. dogovorile prepustiti odluku o svom graničnom sporu Stalnom arbitražnom sudu.

- Premijeri Beneluksa ističu važnost vladavine zakona kao temelja na kojima je izgrađena Europska unije, navodi se u izjavi.

 

>>>Arbitražni sud odlučuje i o spornim točkama na kopnenoj granici

- Odluke međunarodnih sudova i tribunala važne su za djelovanje međunarodnog prava. Kao takve integralni su dio našeg sustava utemeljenog na međunarodnim propisima, ističe se.

Europska komisija održat će danas popodne redoviti sastanak na kojemu će raspravljati, među ostalim, o odluci Arbitražnog suda za razgraničenje Hrvatske i Slovenije. I dok Slovenija poziva Hrvatsku na provedbu arbitražne presude, službeni Zagreb objavio je da ne namjerava provesti presudu budući da je arbitražni proces kontaminiran, te da je potrebno dogovor o granici tražiti u novom okviru.

16. travanj 2024 19:12