Aktualno
StoryEditor

EK uputila ultimatum Facebooku, Aphabetu i Twitteru zbog kršenja potrošačkih prava

17. Ožujak 2017.

Američke kompanije u posjedu društvenih mreža Facebook, Alphabet (Google +) i Twitter imaju rok od mjesec dana za izmjenu uvjeta korištenja na teritoriju Europske unije ili će se suočiti s kaznama, izjavio je u petak dužnosnik Europske komisije.

Poslovanje američkih tehnoloških tvrtki već dugo predstavlja predmet neuspješne regulacije u EU, a zamjerke sežu od pitanja privatnosti do brzine uklanjanja nezakonitog ili prijetećeg sadržaja.

Europska komisija sada kaže da će vlasti zadužene za zaštitu potrošača "poduzeti akciju i osigurati da kompanije s društvenim mrežama poštuju potrošačke zakone u EU."

Komisija je vlasnicima društvenih mreža u studenom uputila pismo u kojem navodi da oni krše dio europskih zakona i traži odrješitije uklanjanje pojedinog sadržaja, uključujući web-stranice osumnjičene za prijevaru.

>>>ENISA: Ukidanje enkripcije šteti ekonomiji, ugrožava privatnost i sigurnost nevinih

Europski regulatori među ostalim traže jasniju identifikaciju sponzoriranog sadržaja, izbacivanje klauzula koje uskraćuju pravo na raskid ugovora i zauzdavanje ‘prekomjerne moći‘ kompanija u odlučivanju o primjerenosti korisnički generiranog sadržaja, piše Reuters koji je imao uvid u prepisku.

Njemačka je ovog tjedna javila da planira novi zakon koji traže da popularni ‘forumi‘ poput Facebooka difamaciju i prijetnje uklone brzo ili se suoče s kaznama do 50 milijuna eura.

25. travanj 2024 06:03