15. studeni 2017.

Ekonomija eurozone prestigla SAD

Godišnja stopa ekonomskog rasta eurozone bila je veća od američkog rasta u trećem kvartalu, čineći tako 2017. godinu najboljom za ovu monetarnu uniju od globalne financijske krize koja je započela prije desetak godina, izvještava Reuters.

>>>Bago: Ulaskom u eurozonu izvoznici će postati konkurentniji

Očekivano, Njemačka je bila glavni čimbenik ovog rasta. No, i ‘utezi‘ poput Italije počeli su pokazivati znakove života. Eurostat je potvrdio preliminarnu procjenu da je BDP eurozone porastao za 0,6% od srpnja do rujna, te za 2,5% na godišnjoj razini. U usporedbi s američkim godišnjim rastom BDP-a od 2,3%, to je svakako pozitivan znak, pogotovo ako se uzme u obzir da je gospodarstvo SAD-a u pretposljednjem kvartalu raslo nešto brže od eurozone (0,7% BDP-a).

>>>Adrović: Eurozoni ćemo pristupiti za četiri do šest godina

ING ekonomist, Bert Colijn, poboljšanje ekonomske situacije u eurozoni vidi kao posljedicu ‘Značajnog oporavka tržišta rada, rastućeg izvoznog tržišta, prilagodljive monetarne pozicije, poboljšanja uvjeta kreditiranja i blage inflacije‘. Snažniji rast podupire odluku Europske središnje banke koju je donijela prošlog mjeseca o ‘odstranjenju‘ labave monetarne politike, rekavši da će od siječnja prepoloviti iznos za kupnju obveznica. Unatoč tome, iz ECB-a tvrde da će i u idućim godinama ostaviti prostora za poticaje.