31. svibanj 2018.

Ekonomist: Skupi developeri nisu je obeshrabrili, studentica sama naučila kako razviti app

https://www.youtube.com/watch?v=zFjU4EETLUY

Monika Damjanović apsolventica je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koja je studentske dane odlučila iskoristiti maksimalno. Ne samo da je svoj studentski projekt pretočila u m-learning aplikaciju Ekonomist, već je njezin rad prepoznao bivši dekan Ekonomskog fakulteta Lajoš Žager, koji ju je predložio za Rektorovu nagradu.

Na samu ideju mobilne aplikacije Damjanović je došla 2011. godine u sklopu studentskog projekta na kolegiju Marketing. Njezina platforma na kojoj bi studenti međusobno dijelili knjige se u konačnici pokazala najuspješnijim projektom.

>>>Varaždinski FOI razvija projekt Internet stvari – okvir interoperabilnosti

Tako je nastala aplikacija Ekonomist koja je ujedno i začetnik razvoja m-learning sustava u Hrvatskoj. Osim što korisnici na aplikaciji mogu čitati ekonomsku literaturu izravno na svom uređaju, na njoj se nalaze Studomat, tražilica za najbliže menze i knjižnice u Zagrebu, interaktivni engleski riječnik te događanja i novosti vezane uz studentski svijet. Na jednom mjestu aplikacija obuhvaća značajke svakodnevno potrebne studentima.

Proces od ideje do razvoja aplikacije trajao je oko tri mjeseca. Međutim nije sve išlo glatko, prvenstveno zbog nedostatka financijske potpore projektu.

>>>Studenti Ekonomskog fakulteta osvojili medalje na međunarodnom natjecanju u Moskvi

- U početku sam tražila suradnika u bilo kojem smislu, nekog tko će razvijat aplikaciju ili pak tko će dati financijsku potporu takvom projektu. No, naišla sam na zatvorena vrata institucija poput Ministarstva obrazovanja i sporta koji nisu bili zainteresirani ni za davanje odgovora, a suradnici koji su trebali razviti aplikaciju su tražili od 50 do 150 tisuća kuna. Tako sam odlučila krenuti sama i učiti o razvijanju aplikacija, objašnjava Damjanović.

Dosadašnji odaziv je, ističe, odličan i korisnici su uglavnom zadovoljni iako se tu i tamo nađe neka kritika.

>>>Maričić: Sveučilište u Puli uskoro otvara veliki 3D laboratorij

Aplikacija je dostupna korisnicima za besplatno preuzimanje u Google Play trgovini, a za verziju 2.0 Damjanović bi  voljela da postane i službena aplikacija Ekonomskog fakulteta, no ističe da je do toga još dug put.